Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dokazano: TV Stil nezakonito ugašena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 11. 2013.

Dokazano: TV Stil nezakonito ugašena

Vlasnik i direktor nekadašnje Televizije Stil iz Lapova Radosav Lazić nakon 5 godina teške borbe dokazao je da je Filijala poreske uprave u Svilajncu nezakonitim rešenjem o blokadi računa ugasila ovu lokalnu televiziju. U jesen 2007. godine, dan nakon što je na TV Stil emitovan duel između tadašnjeg predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića Bidže i predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića, a posle neuspelog referenduma za smenu Budimirovića u Svilajncu, u TV Stil je došla poreska inspekcija.

„Kontrola je došla posle referenduma za opoziv i posle TV duela. Po nalogu  direktorke Borjanke Milanović iz Svilajnca, snahe Bidžinog protivkandidata. Napominjem da je protivkandidat  Pera (Kafedžija) Milanović odbijao da odgovara na novinarska pitanja, ali i da učestvuje u emisijama RTV Stil i TV Resava. Izbegao je i učešće u TV duelu u izuzetno gledanoj emisiji ''Ispadanje'', koja je zamišljena kao referendum pre referenduma. Posle ''sofisticiranog'' gašenja TV Stil, brutalno je izbačena na ulicu i Televizija Resava gde je pomenuti Milanović osnovao televiziju čiji vlasnik je bila njegova majka.Tada je Pera Milanović počeo da se medijski eksponira. Doduše, uskrativši mogućnost drugoj strani da iznosi svoje stavove. Zbog finansiranja tog projekta, daroviti učenici opštine Svilajnac su ostali bez stipendija“, rekao je Lazić UNS-u.  

Lazić je ubeđen da je inspekcija došla po političkom pritisku, kao reakcija na TV duel.

„Sve je urađeno po partijskom diktatu nekolicine funkcionera. Naneta nam je ogromna, ali dokaziva šteta“, kaže Lazić.   

Rešenjem Poreskog centra Kragujevac, rešenje Poreske filijale Svilajnac je zbog brojnih grešaka osporeno.

Dat je nalog da se radi nova kontrola ali i da se račun televizije momentalno odblokira, što nije urađeno ni posle pet meseci, sve dok Udruženje novinara Srbije (UNS)nije intervenisalo.

Novo rešenje TV Stil je dočekala u blokadi, bez mogućnosti da plati PDV, bez struje, telefona i interneta.

Novim Rešenjem Poreska filijala Svilajnac je ostala pri svojim zaključcima, a poreska policija iz Kragujevca je protiv Radosava Lazića podnela krivičnu prijavu po službenoj dužnosti.

Istovremeno, na TV Stil se okomio i kablovski provajder SBB Kragujevac koji je ovoj televiziji za istu zonu emitovanja signala upetostručio cenu, što se pominje u godišnjem izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije RS iz 2007. godine.

„Od posledica blokade oko 35 novinara i medijskih radnika tada je ostalo bez posla“, kaže Lazić za UNS i dodaje da je „naredne dve godine morao u korist poreske uprave da čuva opremu televizije, za koju je o svom trošku iznajmljivao prostor. Na kraju, Poreska filijala Svilajnac je preuzela i prodala opremu“, navodi Lazić.

Lazić se na rešenje Poreske uprave žalio Upravnom sudu Republike Srbije, koji je posle dve godine poništio rešenje o blokadi TV Stil. U međuvremenu ga je Apleacioni sud u Kragujevcu oslobodio krivične odgovornosti. 

„Pre blokade, iskazana i prijavljena dobit televizije po završnom računu za 2006. godinu na koju je plaćen porez na dobit bila je više od 600.000 dinara (tadašnjih 10.000 evra). Na osnovu prvih šest meseci u 2007. godini smo očekivali još bolje rezultate“, kaže Radosav Lazić.

„U 2007. godini TV Stil je , mesečno, samo na ime poreza, državi redovno uplaćivala oko 2000 evra, dok je za komunalne troškove  plaćala mesečno i više od  1000 evra“, ističe on i dodaje da nezakonitim gašenjem ove televizije nije izgubio samo on, već i novinari koji su tu radili, građani koji su ostali bez lokalne televizije, ali i država kojoj su uskraćeni prihodi od poreza i doprinosa.

„Od Privrednog suda u Kragujevcu iznova sam postavljen za likvidacionog upravnika firme koja je prestala da postoji. Ujedno sam od strane suda ovlašćen da preduzmem mere za povraćaj nezakonito oduzetih sredstava zbog povrede pravila postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava. Obratio sam se iznova Filijali Svilajnac početkom oktobra ove godine tražeći povraćaj nezakonito oduzetog . Kako odgovora nema biću prinuđen da podnesem krivičnu prijavu protiv NN počinilaca zaposlenih u Poreskoj upravi. Tek nakon toga, ako mi „potraje mladost“, na red dolazi tužba za izgubljenu dobit“, rekao je Lazić.  

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

17.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 21:09

Re:

Zašto protiv NN-a?
Dva su razloga.
Prvi nek tužilaštvo radi svoj posao. Jedan od inspektora koji nije hteo da ide do kraja je sklonjen sa slučaja.
Drugi razlog, tako im se ostavlja mogućnost da žrtvuju koga hoće. Nama je važno samo da to bude radnik poreske službe.
Hoću da kažem da se ništa nije promenilo.
Inače ste u pravu.
RL

Odgovori
čet

07.11.

2013.

Milan [neregistrovani] u 09:57

Zašto protiv NN-a

Očito je da ima krivične odgovornosti i do sada.Čudi me samo neodređeno usmjeravanje odgovornosi. Ako je neko lice postavljeno ili izabrano da rukovodi nekim organom ili organizacijom-ono je odgovorno za poslijedice koje proizilaze iz djelokruga rada . Taj i takav stav sva javnost treba da zauzme -dosta je bilo kajmak meni šteta drugima.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi