Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ljiljana Smajlović: Neprofesionalni lični ton Nikolićeve savetnice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 07. 2014.

Ljiljana Smajlović: Neprofesionalni lični ton Nikolićeve savetnice

Savetnica Predsednika Republike za saradnju sa medijima Stanislava Pak obratila mi se otvorenim pismom negodujući zbog nedavne odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu da listovi "Blic" i "Alo" nisu prekršili Kodeks novinara u tekstovima zbog kojih se Tomislav Nikolić žalio Savetu za štampu (www.savetzastampu.rs).

Kao što na sajtu Saveta za štampu piše, Savet je nezavisno samoregulatorno telo koje okuplja izdavače, vlasnike štampanih i onlajn medija i novinskih agencija i profesionalne novinare. Osnovan je da bi pratio poštovanje Kodeksa novinara.

Kao što se može uveriti svako ko poseti sajt Saveta, sve odluke o tome da li je Kodeks novinara prekršen donosi Komisija za žalbe, čiji rad je dostupan javnosti. Pored Komisije postoji i Upravni odbor Saveta za štampu, koji nema pravo da razmatra žalbe građana. Predsednik Komisije za žalbe Saveta za štampu je Stojan Marković, novinar iz Čačka.

Nisam prisustvovala sednici Komisije za žalbe koja je rešavala pritužbu Predsednika Republike, jer je na toj sednici, pored žalbe Tomislava Nikolića, razmatrana i žalba na Politiku. Izuzela  sam se iz odlučivanja, kao što pravila Saveta i nalažu.

Komisija je inače odlučila da je Politika prekršila Kodeks, čime urednici Politike nisu bili oduševljeni. Politika je pre tri dana svejedno objavila da  je Komisija za žalbe glasala da je list prekršio Kodeks novinara. Takva su pravila. Oni koji ne žele da ruše to samoregulatorno telo (u kom sede predstavnici Udruženja  novinara Srbije, ali i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Asocijacije medija, Lokal presa i javnosti), moraju da se pridržavaju pravila i kada im se odluke sviđaju -  ali i kada im se ne sviđaju.

Tako ja barem shvatam demokratiju i građenje nezavisnih ustanova.

Na kraju, neobjašnjiv je neprofesionalni, lični ton kojim mi se obraća savetnica Predsednika Republike. Mislim da je za žaljenje što je memorandum Predsednika Srbije, izgleda, iskorišćen za privatni ispad.

Samo se po sebi razume da neću dozvoliti da taj neprimereni način komunikacije utiče na moj profesionalni odnos prema instituciji Predsednika Republike, za koju gajim duboko poštovanje.  

Ljiljana Smajlović

Komentari (4)

ostavi komentar
uto

08.07.

2014.

kacke [neregistrovani] u 15:37

a šta beše tema?

1. Da li je neki list oklevetao predsednika Republike - ostaje nejasno, o tome se glasalo kao da činjenice ne postoje?
2. Šta se želelo pismom službenice predsednika Republike - još manje je jasno.
3. Toliko vrede naši kodeksi, saveti i savetnici

Odgovori
uto

08.07.

2014.

Vera [neregistrovani] u 12:19

Samo tako

Podrška našoj predsednici, koja brani čast profesije pred naletima onih koji su umislili da je narod njih birao za Predsednika države.

Odgovori
uto

08.07.

2014.

menka [neregistrovani] u 11:13

Kodeks časti

Čestitam na hrabrom i sažetom odgovoru. Još uvek kod pojedinih novinra postoji etika, moral ali i kodeks časti.

Odgovori
pon

07.07.

2014.

Luka [neregistrovani] u 23:36

Bravo!

Dugo, dugo, dugo u medijskim "prepucavanjima" nisam pročitao dostojanstveniji odgovor. Stanislava Pak da se pokrije memorandumima.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi