Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Buison održao predavanje o ulozi medija i predstavljanju srpske kulture u Francuskoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 02. 2011.

Buison održao predavanje o ulozi medija i predstavljanju srpske kulture u Francuskoj

Francuski novinar i književnik Žan Kristof Buison danas je u prostorijama UNS-a održao predavanje o ulozi medija u predstavljanju kulture, osvrćući se posebno na svoje iskustvo u približavanju srpske kulture francuskoj javnosti. Pre predavanja Buison, koji je urednik kulture francuskog Figaro magazina, učlanio se u UNS, a novinarsku legitimaciju uručila mu je predsednica Ljiljana Smajlović.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović predstavljajući gosta i novog člana UNS-a rekao je da je ovo "prvi upitnik za prijem u članstvo koji je popunjen na francuskom jeziku" i da je veliko zadovoljstvo što ga je popunio upravo Buison.

Na početku predavanja francuski novinar se na srpskom jeziku zahvalio na prijemu u članstvo dodavši da je to"najbolji dokaz da kolege u Srbiji cene i priznaju njegov rad". Zatim je šaljivo objasnio da je naklonost prema Srbiji i srpskom narodu počeo da stiče još u detinjstvu, kada su glavne zvezde u njegovom omiljenom klubu Lionu bili upravo srpski fudbaleri.

Iako je nekoliko godina pisao o političkim zbivanjima i petooktobarskim promenama u Srbiji, Buison je rekao da mu je mnogo bliže pisanje o istoriji i kulturi srpskog naroda. Zahvaljujući njegovom pisanju Srbija je sada, kada je francuska štampa u pitanju, mnogo prisutnija na stranama koje su posvećene kulturi i turuzmu, za razliku od prethodnih godina kada je vezivana isključivo za ratove.


U svojim delima Buison je opisao srpsku prestonicu kao"grad u kome se može videti trag svih naroda koji su njemu živeli". Naglasio je da su Srbi kao narod izuzetno gostoljubivi prema strancima i da prema njima imaju bolji odnos nego prema sunarodnicima. Beograd je opisao kao grad slavlja u kome se mogu sresti najlepše devojke na svetu.

O političkim i kulturnim prilikama u Srbiji za 15 godina Buison je napisao više od 100 članaka i tri knjige. Najnovija, "Roman o Beogradu" biće uskoro prevedena na srpski jezik.

Predavanju u UNS-u su pored novinara, članova Udruženja frankofonskih novinara, studenata novinarstva, prisustvovali i predstavnici francuske ambasade Nađa Petrovski, ataše za štampu i Mišel Vilfer, regionalni ataše za audio vizuelnu saradnju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi