Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS usvojio Statut
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 03. 2011.

UNS usvojio Statut

Na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja novinara Srbije održanoj danas u Brusu usvojen je Statut kojim se usklađuje rad ove najstarije novinarske organizacije sa Zakonom o udruženjima. Statut UNS-a predviđa tri kategorije članstva, pripremne, pridružene i redovne članove. Status redovnih članova UNS-a imaće oni kojima je novinarstvo profesija i koji se bez obzira na godine ili odlazak u penziju bave novinarstvom.

Ovim Statutom omogućeno je studentima novinarstva i studijskih programa u kojima se u pretežnom delu izučava novinarstvo, fotografija i kamera da postanu pripravni članovi UNS-a. Redovni članovi UNS-a u odnosu na druge dve kategorije imaće pravo da biraju i da budu birani u organe UNS-a, dok su u svim ostalim pravima i obavezama tri kategorije izjednačene.

U izveštaju o radu predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović navela je da je sloboda štampe ugoženija danas nego što je bila pre samo dve godine, da je materijalni položaj novinara gori, a da je radnih mesta sve manje. Smajlovićka je istakla da je UNS zbog svoje borbenosti dobio novu prepoznatljivost i da je danas ova organizacija moćnija na javnoj sceni i glasnija nego 2009. godine.

„U leto 2009. godine poveli smo dve važne bitke, jednu protiv drakonskih izmena Zakona o javnom informisanju, i drugu protiv lova na veštice koji je Tužilaštvo za ratne zločine započelo najavom istrage navodnih ratnih zločina srpskih novinara koji su tobož `organizovali i podsticali genocid` devedesetih godina“, rekla je Smajlović.



Istakla je da je dobrim delom UNS uticao na obaranje spornih odredbi Zakona o javnom informisanju na Ustavnom sudu Srbije i da je u žestok sukob sa vlašću UNS ušao gotovo sam, bez podrške najuglednijih medija i drugih profesionalnih asocijacija. Borba protiv Zakona, ustvrdila je Smajlovićka, pokazala je da su veze koje spajaju novinare mnogo jače od onih koje ih razdvajaju i da ta veza postoji nezavisno od udruženja u kom su novinari.

„Pokazalo se da je materijalna nezavisnost UNS-a, koja se očuvala i pored krize, jedina dobra osnova za stvaranje nezavisnog udruženja, bez obzira na formalno postojanje ili odsustvo prefiksa“, navela je Smajlovićka. Ona je istakla da su jedan od glavnih problema srpskog novinarstva medijske gazde, koje su u političkom krevetu sa vlašću i sa reklamnim agencijama.

Predsednica UNS-a navela je i da „ne možemo za sve da krivimo državu, gazde i političare“ jer „nemamo razloga da se ponosimo svojim medijima i profesionalizmom u njima“ . Osvrćući se na skori početak rada Saveta za štampu ona je dodala da bi medijska zajednica mogla mnogo toga da popravi i bez novčanih podsticaja i bez pomoći spolja. „Ideja je da sami sebe regulišemo i da ne damo povoda državi da donosi represivne zakone pod izgovorom da je nizak nivo profesionalizma u medijima“, zaključila je Smajlovićka.

Na skupštini UNS-a u Brusu učestvovalo je 188 koleginica i kolega, a predstavnike je imalo 20 aktiva.





Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi