Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Otvoreno pismo medijskih udruženja Borisu Tadiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 04. 2011.

Otvoreno pismo medijskih udruženja Borisu Tadiću

Predstavnici novinarskih udruženja i medijskih asocijacija su nakon zajedničke konferencije za štampu na temu "Šta se dešava sa medijskom strategijom Srbije?" uputili otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome se kaže:



Sloboda štampe u Srbiji je danas ozbiljno ugrožena. Stanje u medijima je gore nego što je od ikada bilo od Petog oktobra, a država ne čini gotovo ništa da pomogne medijskoj industriji da preživi krizu.

Lokalna štampa je na izdisaju, a materijalni položaj novinara je bedan. U nekim delovima zemlje lokalni elektronski mediji više uopšte ne postoje. U Loznici i Beogradu istraživački novinari žive pod 24-satnom zaštitom policije, a to nisu jedina mesta u kojima im je bezbednost ugrožena. Nezavisne novine poput Danasa stradaju zbog pogrešne primene prava u nepravičnim sudovima. Samo jedna rečenica političara iz vladajuće koalicije dovoljna je da se sa radio talasa skine emisija koja se ne uklapa u vladajući pogled na svet.

Slavko Ćuruvija i Milan Pantić su dobili ulice, ali mi još nemamo odgovor na pitanje zašto se ne narede nezavisne istrage o atentatima na naše ubijene kolege.

Ovo nije reforma medija koju ste obećali kada ste došli na vlast. Stanje je krajnje alarmantno, a vladajuća koalicija zateže čak i sa donošenjem strategije razvoja medija na koju se, u dogovoru sa nama i sa Evropskom unijom, pre više od godinu dana čvrsto obavezala. Probijanje rokova i rastezanje statusa kvo direktno ugrožava primenu temeljnog evropskog principa da država ne sme da upravlja medijima, niti da utiče na uređivačku politiku.

Znamo da željno iščekujete odluku Brisela o kandidaturi naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, ali Vas upozoravamo da Srbija u ovom času ne nudi zadovoljavajuće odgovore ni na naša, ni na evropska pitanja. Umesto da konačno krene u uređivanje medijske situacije, vlast kao da ponovo kreće u izbornu kampanju, u kojoj su nagodbe koalicionih partnera uvek preče od dostizanja evropskih standarda.

Pozivamo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći kako novinari u Srbiji ne bi živeli u bedi, korupciji i strahu.





Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi