Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jezik medija kao jezik ulice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 06. 2011.

Jezik medija kao jezik ulice

„U trci za tiražom jezik dnevnih novina sa tradicijom sve više liči na tabloide i umesto da teži kultivisanju jezika svoje publike svesno sve više teži banalizaciji, kolokvijalizaciji i izjednačavanju sa jezikom ulice”, istaknuto je na okruglom stolu "Jezik u medijima" koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije.


Učesnici na okruglom stolu bili su dr Aleksandar Milanović, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, lingvista mr Vlado Đukanović i urednik u nedeljniku NIN Dragan Jovićević.


Otvarajući temu jezičke kulture u medijima profesor Aleksandar Milanović rekao je da i pored toga što jezik medija danas nije uzoran kao što je bio 20-ih godina prošlog veka, ipak studentima može da pronađe i pokaže primere dobrih vesti, izveštaja i kolumni u srpskim medijima.

Razlog za sve češća ogrešenja o jezičku normu profesor Milanović nalazi u kulturološkom fenomenu, nekontrolisanom rastu i kapitalističkom pristupu medijima.


Lingvista Vlado Đukanović imao je jedinstven savet za sve kolege,a to je »Piši kao što treba!« Prema njegovim rečima jedan od razloga zapuštenosti jezičke kulture u medijima je i to što naša jezička norma ne prati stanje i razvoj jezika koji nije statičan, stalno se menja i ne može da se ograniči na jedan vremenski period.

Urednik u nedeljniku NIN Dragan Jovićević kazao je da je ekspanzija tabloidne štampe iznedrila potpuno novi stil novinarstva u kome je nestala membrana između medija koji bi trebali da edukuju i budu uzor književnog jezika i publike. Jovićević je istakao da je problem i prevelika uloga koju mediji imaju u marketinškom društvu.

Nakon završetka okruglog stola održana je radionica na kojoj je profesor Aleksandar Milanović sa prisutnim kolegama razrešavao jezičke nedoumice i ukazivao na najučestalije jezičke greške u medijima.

Okrugli sto i radionica deo su UNS-ovog projekta “Novinarske muke sa jezikom”, koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva. U okviru ovog projekta pokrenut je i sajt www.mukesajezikom.rs koji ima za cilj da pomogne novinarima da na jednom mestu brzo i lako razreše jezičke dileme sa kojima se susreću u poslu.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi