Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pašalić: Novinare treba zaštiti i Ustavom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 06. 2018.

Autor: K. Kovač, J. Pešić Izvor: UNS

Pašalić: Novinare treba zaštiti i Ustavom

„Sloboda medija je sloboda svakog novinara pojedinačno i mi se za to borimo. Ako imate novinare koji su u lošem ekonomskom položaju, ako su diskriminisani za osnovne stvari, ako ne mogu ni kredite da dobiju, o kakvoj slobodi medija mi onda da govorimo“, rekao je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić drugog dana međunarodne konferencije „Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije“.

Pašalić  je rekao i da smatra da bi novinari morali biti prepoznati i u Ustavu i da zaštita njihovih prava treba da bude prepoznata u najvišem pravnom aktu. 

„Novinari raspolažu informacijama i moraju biti dovoljno zaštićeni da mogu da ih iznesu“, rekao je Pašalić i dodao da će se institucija Zaštitnika građana boriti za „novu platformu za zaštitu novinara, platformu za one koji se bore za pravovremeno, istinito i objektivno informisanje“.

Na današnjoj konferenciji govorila je i  kolumnistkinja „Nedeljnika“ i nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović koja je rekla da je ostavku na mesto urednice u „Politici“ dala zbog neslaganja sa rukovodstvom koje je „zaustavljalo novinare i govorilo im da su im tekstovi loši i da su uznemirili određene ljude“.

 „Kao predsednica UNS-a borila sam se da ukažem da novinari u većini slučajeva imaju visoko obrazovanje, a zarađuju kao vozači autobusa. Zapanjila sam se koliko građani nisu bili na našoj strani. Mi gubimo bitku za srca i umove naših građana i to ohrabruje vlast i ljude koji kontrolišu sredstva“, rekla je Smajlović.

Ona je navela da vlast često koristi novinare u političkom ratu, ali i da novinari koriste svoje medijske kuće kao zaštitu.

Urednica Centra Šorenstin na Harvardu Deniz-Mari Ordvjej istakla je da „država kontroliše pristup informacijama, ljudima i procesima, ali da je posao novinara da se sa time izbori“.

„Kao novinarka nikada nisam želela da imam kontrolu nad tim informacijama ili ljudima, već samo da imam mogućnost da ih saopštim javnosti“, rekla je Ordvej.

Na panelu „Novinari i vlast: Ko koga kontroliše“ slobodna novinarka iz Bugarske Diljana Gajtandžijeva rekla je da je „novinarstvo oružje, jednako moćno koliko i konvencionalno“.

„Vlast i političari ovo oružje često koriste kao svoje, ali ono se može okrenuti protiv njih, tako da je uvek pitanje ko koga kontroliše“, rekla je Gajtandžijeva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi