Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS podneo krivičnu prijavu protiv direktorke „Politike“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 10. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

UNS podneo krivičnu prijavu protiv direktorke „Politike“

Udruženje novinara Srbije (UNS) podnelo je juče Prvom osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktorke „Politike“ Mire Glišić Simić jer novinarku Svetlanu Vasović Mekina ni skoro godinu i po dana od presude za nezakonit otkaz nije vratila na posao.

 

„Na osnovu člana 280 ZKP podnosimo krivičnu prijavu protiv Mire Glišić Simić zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 KZ RS, povrede prava na osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja iz člana 163 KZ RS i zloupotrebe položaja odgovornog lica iz čl. 227 Krivičnog zakonika Republike Srbije“, naveo je UNS u prijavi.

UNS je istakao i da je „jasno da direktorka „Politike“, koja je dužna da izvrši sudsku odluku i Svetlanu Vasović Mekina vrati na rad – to neće da učini i da je spremna da svojim novcem, a posebno novcem društva koje zastupa, plaća ovu svoju samovolju“.

„Ne izvršavajući svoju dužnost Mira Glišić Simić nanosi štetu društvu koje zastupa, ali i Svetlani Vasović Mekina, kojoj uskraćuje prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja“, naveo je UNS.

Podsetimo, u junu ove godine Prvi osnovni sud u Beogradu kaznio je direktorku „Politike“ sa 15 hiljada, a „Politiku novine i magazini“ (PNM) sa 100.000 dinara jer PNM ni godinu dana posle konačne presude Vrhovnog kasacionog suda nije sprovela odluku o vraćanju Vasović Mekine na posao.

Zbog toga što Vasović Mekini nije nadoknadila ni troškove parničnog postupka u iznosu od 525.750 dinara, Prvi osnovni sud 23. maja ove godine dao je nalog Narodnoj banci Srbije da sa računa PNM-a Svetlani Vasović Mekina isplati taj iznos.

Otkaz novinarki Vasović Mekina 2010. godine usledio je nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji koja je tada predsedavala Evropskoj uniji.

Vasović Mekina izjavila je UNS-u da presuda Vrhovnog kasacionog suda „dokazuje da je bila pravilna osuda prakse otpuštanja koju je 2010. godine u 'Politici' sprovela tadašnja vlast, kao i da je tadašnje – i sadašnje - rukovodstvo ’Politike’ postupalo nezakonito i time nanelo veliku štetu ne samo otpuštenim novinarima, nego i ’Politici’ u celini“.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je „Politika“ otpustila Svetlanu Vasović Mekina nezakonito jer je prema Zakonu o radu, pre otkazivanja ugovora o radu, morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih.

Vrhovni kasacioni i Prvi osnovni sud utvrdili su da je u „Politici“ bilo na raspolaganju više slobodnih radnih mesta za koja je Svetlana Vasović Mekina ispunjavala uslove ali joj, za razliku od drugih zaposlenih, nije bilo ponuđeno nijedno.

Time je rukovodstvo „Politike“, po oceni suda, "povredilo princip zabrane diskriminacije zajamčen Ustavom RS i Zakonom o radu koji zabranjuje da se zaposleni stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na druga lica u istoj ili sličnoj situaciji".

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

09.10.

2018.

Колегиница [neregistrovani] u 10:55

Подршка

Подршка колегиници Светлани.

Odgovori
pon

08.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:32

ne lipši magarče...

Dok se presudi, ova žena će umreti od gladi. Kako to nije fer.

Odgovori
ned

07.10.

2018.

Mirjana [neregistrovani] u 13:31

Pitanje

Ko je u to vrene bio glavni i odgivorni urednik Politike? Ne dobija novinar otkaz ako je redakciji doneo ekskluzivu. Kolege, molim vas u ime profesije i udruzenja kazite istinu. Ko je i zasto umesao svoje prste. I zasto samo trazite pravdu za Svetlanu? Sta je sa ostalim oteranim novinarima u to vrene iz Politike....M, Petric, D,Dragic,.......

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi