Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komemoracija Mirku Čupiću u UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 02. 2011.

Komemoracija Mirku Čupiću u UNS-u

Komemoracija povodom smrti novinara i publiciste Mirka Čupića održana je danas u Udruženju novinara Srbije. Pored porodice komemoraciji je prisustvovao i veliki broj njegovih prijatelja i kolega.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović je rekao da će Mirko ostati upamćen kao čovek koji je imao hrabrosti da sa svojom porodicom ostane i izveštava o situaciji na Kosovu i Metohiji u najtežim i najopasnijim trenucima i da je poslednji novinar koji je sa svojom porodicom 26. avgusta 1999. godine napustio Prištinu.

"Mirko Čupić je beskompromisno poštovao činjenice bez straha da istinu uvek iznese na videlo," rekao je dugogodišnji novinar i urednik "Jedinstva" Nikola Sarić i dodao da Čupić nije bio čovek koji je ume da mrzi, iako su od njegovog pera zazirali mnogi.

Mirko Čupić je rođen u Pećkoj Banji 1939. godine. Školovao se u Peći, Beogradu i Prizrenu gde je završio Višu pedagošku školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Radio je kao profesor srpskog jezika u Suvoj Reci i Prizrenu gde je bio i zamenik direktora Medicinske škole.

Od 1973. godine piše za Večernje novosti i prištinsko Jedinstvo u kojem je ostao do kraja svoje profesionalne karijere, skoro 30 godina kao novinar, urednik i komentator.

Napisao je četiri knjige posvećene zbivanjima i položaju Srba na Kosovu: "Nasilje iza paravana vlasti", "Dnevnik kosovske tragedije", "Oteta zemlja", a pre nekoliko dana izašla je njegova knjiga poezije "Zemlja oca mog".

Dobitnik je UNS-ove Nagrade za životno delo 1999. godine, kao i godišnje nagrade Jedinstva 1975. godine i nagrade Udruženja novinara Kosova i Metohije 1980. godine.

Mirko Čupić je sahranjen danas na Novom bežanijskom groblju.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi