Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS osporava kandidaturu Zorana Šešića za Visoki savet sudstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 02. 2011.

UNS osporava kandidaturu Zorana Šešića za Visoki savet sudstva


Udruženje novinara Srbije zatražilo je da se o kandidatima za visoke pravosudne funkcije u Srbiji vodi javna rasprava tokom koje bi građani ostvarili pun uvid u rezultate rada predloženih sudija i tužilaca.



Na današnjoj tribini održanoj u Pres centru UNS-a u Knez Mihailovoj 6 na temu “Izbor Visokog saveta sudstva i član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima”, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović protestovala je što zakonodavac nije predvideo mogućnost da se javnost izjasni o kandidatima za Visoki savet sudstva, koji se bira u četvrtak, 3.marta.

UNS se smatra pozvanim da se oglasi u vezi sa izborom Visokog saveta sudstva zato što je važno da novinari i javnost znaju kako su pojedine sudije presuđivale u sporovima koji se tiču slobode štampe. Srbija je do sada izgubila u tri predmeta u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povrede prava slobode izražavanja u sudskim postupcima.

Zahtev za javnom debatom o kandidatima podržao je i zaštitnik građana Saša Janković, dok je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević podvukla da cela javnost ima pravo da zna zašto je neki sudija predložen, ili izabran, na visoku funkciju. Ona je podsetila da je Društvo sudija predlagalo uniformno predstavljanje kandidata, ali je zakonodavac izbornu proceduru i pored toga ostavio neuređenom.

Boljevićeva smatra da je veoma važno da građani dobiju saznanja o integritetu svakog pojedinačnog sudije, kao i o njegovim zaslugama za nezavisan rad pravosuđa. Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić govorio je o nastojanju akademije da buduće sudije shvate obaveze koje je Srbija preuzela kada je potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čiji član 10. garantuje pravo na slobodu izražavanja i zabranjuje državama da ograničavaju to pravo, osim u određenom broju slučajeva koji se tiču bezbednosti, teritorijalnog integriteta, sprečavanja zločina, zaštite zdravlja i ugleda ličnosti...

Advokat UNS-a Zoran Lakićević obavestio je prisutne o primedbama UNS-a na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu Zorana Šešića, kandidata za Visoki savet sudstva, u slučaju tužbe Nataše Kandić protiv novinarke "Politike" Ljiljane Milisavljević iz 2005. godine. Šešić je novinarku "Politike" osudio za krivično delo uvrede časti Nataše Kandić, iako je ona samo prenela istinite i javnosti dobro poznate činjenice o mišljenju dela srpske javnosti o gospođi Kandić. Ovaj slučaj je upravo dospeo do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, gde novinarku "Politike" zastupa čuvena vašingtonska advokatska kancelarija Kovington i Berling, a Srbija je novinarki ponudila poravnanje i poništenje sporne presude.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi