Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nedostajući brojevi Ćuruvijinog „Evropljanina“ pronađeni, uskoro na internetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 04. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Nedostajući brojevi Ćuruvijinog „Evropljanina“ pronađeni, uskoro na internetu

Nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo da su izdanja lista „Evropljanin“ u slobodnom pristupu na internetu, ali bez brojeva pet i šest, javio se arhitekta iz Babušnice Miloš Đorđević koji poseduje nedostajuće brojeve.

Kada ovi brojevi poštom stignu u UNS, oni će biti digitalizovani i objavljeni na stranici evropljanin.wordpress.com, na kojoj se nalazi preostalih 18 brojeva „Evropljanina“ koji su izlazili od 21. aprila 1998. do 31. marta 1999. godine.

Kako se navodi na ovoj internet stranici, izašlo je samo 20 brojeva „Evropljanina“ zbog „besprimerne opresije od strane tadašnjeg režima“, kao i da je nakon ubistva vlasnika Slavka Ćuruvije prestao da izlazi.

Đorđević je UNS-u rekao da su izdanja „Evropljanina“ na internetu „sačuvana od zaborava“. 

„To je jedini nedeljnik, nastavak ‘Dnevnog telegrafa’, koji sam sačuvao. Posedujem prvih deset brojeva bez oštećenja, koje sam ukoričio. Prisetio sam se ovog lista kada ste objavili da je on digitalizovan“, rekao je UNS-u Đorđević.

U prvom broju „Evropljanina“, koji se sada može čitati preko računara ili mobilnih telefona, osnivač Slavko Ćurvija navodi da je nastao zato što „tržište štampe vapi za nedeljnikom uprkos činjenici da se sada kiosci urušavaju pod teretom svakakve ponude“, kao i će list „nuditi činjenice, neće deliti lekcije i umišljene pridike i poštovaće čitaoca i njegovu pamet“.

„Zašto Evropljanin? Zbog te nade i izlazi. Jedan poznati (i umišljeni) američki kolega nedavno je komentarisao: ‘Glupo ime. Nespojivo sa Srbima. Oni neće kupovati novine s takvim imenom’. Promašili smo? Mislim da nismo. Ime je, naravno, znak. Ime Evropljanin je znak i opcija. Ubeđen sam da evropska opcija i evropsko ime nije nespojivo sa Srbima. Hoću u to da verujem. Uprkos svemu. Čak i uverenju da će za nekoliko dana većina Srba na ovom referendumu da glasa upravo protiv evropske opcije“, navodi u uvodniku Ćuruvija.

U novinarskoj ekipi „Evropljanina“, osim Slavka bili su Dragan Bujošević (glavni i odgovorni urednik), Ljiljana Smajlović, Aleksandar Tijanić, Zoran Mamula, Dragan Babić, Srboljub Bogdanović, Voja Žanetić, Bogdan Tirnanić, Branka Prpa, Dragan Mojović i Ivan Radovanović (zamenik glavnog i odgovornog urednika).

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi