Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nagrada za feljton uručena Jovanki Simić (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 05. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Nagrada za feljton uručena Jovanki Simić (VIDEO)

Novinarki „Večernjih novosti“ Jovanki Simić uručena je novinarska nagrada za feljton „Pera Todorović“ u Novinarskoj kući u Vodicama kraj Smederevske Palanke, rodnom mestu ovog novinara, književnika i političara.

„Uzbuđena sam zbog ove divne nagrade. Zahvalna sam članovima žirija, Udruženju novinara Srbije koje je pokrenulo ovu nagradu, mojim ‘Novostima’ koje su jedan od retkih dnevnih listova koji je nastavio predano da neguje žanr feljton, a koji, kao i nažalost neki drugi žanrovi savremenog novinarstva, odumiru“, rekla je na uručenju nagrade Simić.

Ona je kazala da je impresionara idejom obnavljanja rodne kuće Pere Todorovića koja je dobrim delom realizovana, kao i da će se potruditi da animira ljude koji bi pomogli da se kuća dovrši.

U ime članova žirija Dragoljub Janojlić rekao je su ocenili da, iako je bio mali broj predloga za nagradu, svega četiri, feljtoni novinarke Jovanke Simić ističu se izuzetnim novinarskim naporom, a da je stil kojim se koristila živopisan i dovoljno moćan da čitaoca vrati 170 godina unazad.

„Oni su iscrpno svedočanstvo o važnim datumima iz istorije severne srpske pokrajine, kao što je 25. novembar 1918. godine, dan kada je proglašeno njeno prisajedinjenje matici ili još 70 godina ranije kada su na Majskoj skupštini postavljeni temelji za taj događaj“, rekao je Janojlić.

Dodao je da Simić vešto uspeva da čitaoca poveže sa važnim dešavanjima iz naše prošlosti koristeći se obimnom istorijskom građom, ali i do sada neobjavljenim podacima i fotografijama pojedinih ličnosti gde do izražaja dolazi njen istraživački rad.

Janojlić je kazao da je Jovanka Simić kao pisac feljtona „pokazali izuzetnu posvećnost temi i neviđenu upornost da do detalja istraži niz istorijskih događaja o kojima se decenijama nije govorilo“.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da to što je radio Pera Todorović će ostati večno.

„Pera Todorović je od 1883. do 1903. godine uređivao i izdavao najtiražniji tabloid u ovom delu Evrope koji je po svemu ličio na današnje savremene novine. Imao je umesto političkih uvodnika aktuelne vesti, na naslovnoj strani reklame, informacije o vremenu, izveštaje sa lutrije. Bio je u punom smislu reči moderan list“, kazao je Brajović.

On je istakao da je Pera Todorović bio vanserijski i ugledni novinar, kao i da je bio drugi po redu predsednik i obnovitelj UNS-a.

„Uspeli smo da Peri vratimo mesto koje mu pripada u srpskom novinarstvu, kulturi i javnom životu. Kako kaže Latinka Perović, inače najveći poznavalac života i rada Pere Todorovića, radi se o jednoj izuzetno obdarenoj i plodnoj ličnosti koja je svojom energijom radila kao čitave institucije“, rekao je Brajović.

Govoreći o izgradnji kuće Pere Todorovića predsednik Zavičajnog društva „Vidovača“ Mića Zagorčić rekao je da ima dosta problema, ali da su oni zadovoljni postignutim. On je rekao da očekuje da Novinarska kuća do 2020. godine, kada obeležavaju 170 godina od rođenja Pere Todorovića, bude završena u kojoj će se okupljati novinari iz cele Srbije i da će biti postati značajno mesto na kulturnoj mapi ovog dela Šumadije.

Žiri u sastavu Dragoljub Janojlić, Dragoslav Simić, Višnja Aranđelović, Dušica Milanović i Milorad Đoković (dobitnik nagrade 2017. godine) nagradili su Jovanku Simić za dva feljtona objavljenih prošle godine u „Večernjim Novostima“: „Vojvodina od Majske skupštine do prisajedinjenja“ i „Vojvodina–čedo umnih i upornih predaka“.

Jovanka Simić je od 2001. godine šefica dopisništva „Večernjih novosti“ za Vojvodinu u Novom Sadu. Bila je dopisnica ovog lista iz Sombora i Sremskobaranjske oblasti. Osim priznanja koja joj je više puta dodelio matični list, među kojima je i nagrada za životno delo „Slobodan Glumac“, Simić je dobitnica i Interferove bronzane medalje za reportažu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi