Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dve godine od ubistva novinarke, suđenje osumnjičenima još nije počelo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 10. 2019.

Autor: UNS Izvor: IFJ/RSF

Dve godine od ubistva novinarke, suđenje osumnjičenima još nije počelo

Dve godine je prošlo od kada je ubijena malteška novinarka Dafne Karuana Galicija (Daphne Caruana Galizia) ali suđenje osumnjičenima za njeno ubistvo još nije počelo.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je zbog toga juče, kada se navršilo tačno dve godine od ubistva te novinarke, koja se bavila istraživanjem korupcionaških afera, apelovala „da se prestane sa nekažnjavanjem tog užasnog zločina“.

Predstavnici IFJ su zajedno sa predstavnicima Evropske federacije novinara, Međunarodnog instituta za novinare, Reportera bez granica (RSF), organizacije Transparency International EU i Opservatorije za zaštitu boraca za ljudska  prava, u Briselu juče organizovali skup, u znak sećanja na Dafne Karuanu Galiciju, koja je 16. oktobra 2017. poginula u eksploziji automobila bombe.

„Dve godine od brutalnog ubistva Dafne Karuane Galicije, malteške vlasti još nisu identifikovale i procesuirale sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju njenog ubistva“, navela je IFJ.

Federacija je podsetila da su za ubistvo Dafne Karaune Galicije do sada osumnjičene tri osobe, ali da do danas nije počelo njihovo suđenje, kao i da su naredbodavci njene likvidacije i dalje na slobodi.

Povodom godišnjice ubistva Dafne Karaune Galicije, predstavnici RSF granica sastali su se sa premijerom Malte Džozefom Muskatom i sa drugim visokom funkcionerima te zemlje još jednom apelovali da svi koji su učestvovali u njenom ubistvu, a posebno nalogodavci, budu izvedeni pred lice pravde.

RSF je zatražilo da se preduzmu „konkretne akcije“ u borbi protiv sve veće ugroženosti slobode medija na Malti, navedeno je na sajtu te organizacije.

Naveli su i da je neophodno da „bez odlaganja“ bude sprovedena nezavisna  istraga o ubistvu Dafne Karuane Galicije i podsetili da je isti zahtev uputila i Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Uputili su i zahtev su da se prestane sa posthumnim napadima na ubijenu novinarku.

Dafne Karuane Galicija imala je 53 godine, kada je poginula u mestu Bidnija u severnom delu Malte, pošto je eksplodirala bomba koja je bila podmetnuta u njenom automobilu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi