Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pismo predsednika Evropske federacije novinara Borisu Tadiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 07. 2011.

Pismo predsednika Evropske federacije novinara Borisu Tadiću

Poštovani gospodine predsedniče,

Pre svega, želim da Vam zahvalim na Vašoj intervenciji na Godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ), koja je naišla na veliko odobravanje naših delegata.

Pozdravljamo Vašu posvećenost slobodi medija u Srbiji, a naročito zalaganje da se kazne napadači na novinare.

Ovom prilikom, želimo da iskažemo našu spremnost da nastavimo konstruktivne razgovore o slobodi medija i promenama u srpskom novinarstvu i posle Godišnje skupštine.

U tom smislu, nadamo se da će naši članovi, Udruženje novinara, Nezavisno udruženje novinara i Sindikat novinara Srbije, biti u potpunosti uključeni u razgovore o Medijskoj strategiji kako bi Srbija postala zemlja gde novinarstvo može neometano da ispunjava svoju misiju od javnog značaja i gde novinari više ne žive u siromaštvu, korupciji i strahu.

Takođe je značajna Vaša izjava da novinari moraju i sami da brane moralne vrednosti profesije, odnosno da govore istinu, da budu odgovorni i ne nanose nepotrebnu štetu svojim radom. Mi se u potpunosti slažemo sa ovim principom i nastojimo da podržimo etičko novinarstvo kako u Srbiji, tako i u celoj Evropi, dokle god ti principi mogu biti primenjivani nezavisno od bilo kakvog političkog ili komercijalnog uticaja.

Iako ste svesni problema sa kojima se mediji suočavaju u Srbiji, ipak, želimo da vam ukažemo na našu zabrinutost u vezi nekih pitanja koja su bila predmet razgovora tokom Godišnjeg sastanka u Beogradu:

Finansiranje medija: strano vlasništvo nije donelo sigurnost i dugoročno obavezivanje, kojoj su se mnogi novinari nadali. Finansiranje medija mora biti centralna tema budućih razgovora. EFJ smatra da je fraza „Novinarstvo kao javno dobro“ korisna samo u kontekstu razumevanja novinarstva kao značajnog i neophodnog resursa u demokratskom društvu. S toga, politički sistem mora iznaći načine na koji će finansijski podržavati medije, bez uticaja na medijske sadržaje.

Institucije javnog servisa su od najvećeg značaja za medijsku scenu. Jaki i nezavisni javni servisi će poslužiti kao model drugim medijskim kućama, a takođe će i igrati važnu ulogu u novinarstvu. Sistem pretplate je do sada, prema našem saznanju, bio najbolji način da se održi nezavisnost institucija javnog servisa. Međutim, svesni ste da manje od 50 odsto domaćinstava plaća TV pretplatu koja je vezana za račun za električnu energiju. S toga, tražimo od države da obezbedi efikasniji sistem naplate TV pretplate za RTS, što bi obezbedilo objektivnost i nezavisnost javnog servisa.

Uopšteno govoreći, politički uticaj na medije je i dalje veoma prisutan, što se vidi kroz primere poput otpuštanja glavnog i odgovornog urednika vodećeg dnevnog lista na mađarskom jeziku zbog odbijanja da izveštava o svakoj konferenciji za novinare koju je organizovala vodeća mađarska politička partija na različitim organizacionim nivoima.

Izostanak adekvatne kazne predstavlja noćnu moru za sve ljude koji čekaju pravdu. U trenutku kada se Vi i Vaša vlada suočavate sa posledicama nedavne prošlosti Srbije, smatramo da je isto tako vreme da se preduzmu dalje mere u pronalaženju počinioca u slučajevima ubistava novinara, kao i novinara žrtava nasilja. Poruka Vašeg govora na našem Godišnjem sastanku je optimistična; podržavamo osnivanje posebne vladine kancelarije za pitanja nasilja nad predstavnicima demokratije, između ostalih i novinara.

Ipak, shvatamo da nije nimalo lako javno se suočavati sa nedavnom prošlošću Srbije. Taj tabu predstavlja prepreku na putu ka jačanju demokratskog diskursa. Voleli bismo da vidimo političku debatu koja podržava uklanjane ovog kamena spoticanja, i nadamo se da ćete Vi, gospodine predsedniče, igrati ključnu ulogu u tom procesu.

Zahvaljujemo Vam se na pažnji koju ćete posvetiti ovom pismu. Kako je Srbija na svom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, nadamo se da ćemo se vrlo uskoro ponovo sastati.

Srdačno,

Arne Kenig, Predsednik EFJ

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi