Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Trostruko više pretnji i uvreda na društvenim mrežama protiv novinara, prednjače političari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 10. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Trostruko više pretnji i uvreda na društvenim mrežama protiv novinara, prednjače političari

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u bazi za 2019. godinu od ukupno 75 slučaja napada i pritisaka na novinare i medijske radnike evidentiralo 20 pretnji, jezika i govora mržnje i vređanja kolega na društvenim mrežama, u čemu prednjače političari.

U odnosu na 2018. godinu na društvenim mrežama Tviter, Fejsbuk i Instagram utrostučen je broj pretnji, uvreda i jezika mržnje protiv novinara. Prošle godine u UNS-ovoj bazi registrovano je šest pretnji na društvenim mrežama, u okviru kojih su i slučajevi jezika mržnje.

Poznati i manje poznati tviteraši ove godine kolegama su zbog pisanja pretili zatvorom, psovali ih, vređali i označavali. Ovakvi tvitovi su izazivali i „davali za pravo“ i njihovim pratiocima da upućuju slične komentare novinarima.

Poslednji slučaj koji je UNS zabeležio su pretnje i jezik mržnje koje je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj 19. oktobra na Tviteru uputio novinaru Milojku Pantiću.

Šešelj je u tvitu uz psovke napisao da je novinar izdajnik i da će da „formira bataljon grobara koji će sve izdajnike, poput Pantića zakopati duboko, duboko“, zato što je u tekstu u „Danasu“ Pantić napisao da je on „nacionalistička hulja“.

Tri dana pre objave Šešelja predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović uputio je urednici emisije „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije Oliveri Jovićević vulgarne i seksitičke uvrede na Tviteru, zbog čega je Jovićević najavila tužbu sudu protiv njega.

UNS je evidentirao i uvrede koje je u januaru Trifunović uputio na istoj društvenoj mreži novinarki "Srpskog telegrafa" Ivani Žigić. Nakon što je od njega zatražila izjavu, Trifunović je nazvao ku*vom i SMS prepisku sa njenim brojem telefona objavio na Tviteru.

Lider Dveri Boško Obradović je krajem septembra objavio na Tviteru „predizborno obećanje“ da „zatvor ne gine“ vlasniku i glavnom uredniku „Informera“ Draganu J. Vučićeviću.

Vučićević je prethodno na Tviteru objavio „koliko ste vi samo bolesni“ kao reakciju na njegove fotografije kao zatvorenika koje stoje u prostorijama Demokratske stranke, kako je objavio „Informer“.

Niz uvreda na Fejsbuku dobila je i urednica portala Prokuplje na dlanu Biljana Roganović nakon što je 29. septembra na sajtu objavila izveštaj o „Porodičnoj šetnji“ u Prokuplju, uz osvrt na ponašanje Milana Milosavljevića koji je psovao i nije želeo da joj da izjavu o ovom događaju. Roganović je rekla UNS-u da je ovaj slučaj prijavila policiji.

Redakcija KRIK-a je 23. jula dobila pretnje na društvenim mrežama posle objavljivanja teksta o koruptivnim vezama brata ministra finansija Siniše Malog sa firmom „Milenijum tim“.

KRIK je saopštio da su posle objavljivanja teksta „Srpskog telegrafa“ sa naslovom “Udarili na bebu i decu da bi rušili Vučića“ počele da stižu pretnje redakciji, poput „nećete još dugo“.

Video klip uvredljivog sadržaja u kojem se istaživački mediji i novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici objavljen je 17. aprila na Tviteru, sa profila „Natalija Dugonjić“. U njemu se novinar BIRN-a Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i KRIK označavaju kao „izdajnici“ i „plaćeni za pljuvanje Vučića“.

Reporterki televizije N1 iz Prištine Zani Cimilji upućene su 4. jula pretnje na društvenoj mreži Instagram. U komentarima na ovoj društvenoj mreži pisalo je, kako je navela televizija N1, "životna mi je želja da ubijem Albanca, čak i albansko dete".

Posle dva dana uhapšen je N. V. iz Bečeja koji se sumnjiči da je Cimilji uputio poruke preteće sadržine, kao i da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, saopštio je tada MUP. Televizija N1 tada je objavila i da je N. V. određena mera zabrane napuštanja stana, uz zabranu da, tokom trajanja mere, koristi internet.

UNS je zabeležio i da je novinaru Božidaru Andrejiću na Tviteru osoba sa profila pod nazivom „Rade Mješalica“ pretila da će ga „polomiti od batina“, uz psovke i uvrede, a nakon objavljivanja njegove kolumne „Kraljević Marko na netu“ u listu „Danas“. Andrejić je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podneo krivičnu prijavu.

Subotičko tužilaštvo podnelo je optužni predlog zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti Osnovnom sudu u Subotici protiv Branka Ćirjakovića zato što je na društvenoj mreži Fejsbuk pretio uredniku portala „Slobodna Subotica“ Branku Žujoviću.

Osim Žujoviću, UNS je evidentirao i da je Ćirjaković sa svog Fejsbuk profila u januaru pretio novinaru "Subotičkih novina" Milutinu Mitriću, uz uvrede i psovke, tražeći da se izvini zato što je pisao o njegovom ocu Srećku Ćirjakoviću.

Inače, Ćirjaković je član „Narodnog Slobodarskog Pokreta, desničar, suverenista“, stoji na njegovom Fejsbuk profilu.

Početkom godine zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur na Tviteru je vređao novinarku Senu Todoroviću, nazvavši je „matorom žutom kučkom koja se usuđuje da komentariše ljude o kojima ništa ne zna“.

Banđur je na ovoj društvenoj mreži napisao da mu je „žao što je, nakon provokacije, Seni Todorović uputio reči koje su u trenu sublimirale duševni bol koji mu je nanet, a koje, potpuno se slaže, nisu primerene!“.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi