Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Apelacioni sud poništio presudu Osnovnog suda u Čačku kojom je osuđen Stojan Marković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 07. 2011.

Apelacioni sud poništio presudu Osnovnog suda u Čačku kojom je osuđen Stojan Marković

Udruženje novinara Srbije (UNS) izražava zadovoljstvo odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu kojom je poništena presuda Osnovnog suda u Čačku protiv Stojana Markovića, glavnog i odgovornog urednika Čačanskih novina.

Stojan Marković osuđen je pred Osnovnim sudom u Čačku za krivično delo klevete na novčanu kaznu od 100.000 dinara po tužbi Velimira Ilića koji se prepoznao u homoreski "Zanemoćali mandarin" iako nigde nije pomenut.

Apelacioni sud je zaključio da je sudija Vladan Filipović načinio niz krupnih grešaka i naložio ponovno suđenje. Marković je, po oceni sudije Filipovića, Ilića povredio humoreskom objavljenom pod naslovom “Zanemoćali mandarin“, objavljenom februara 2009. i komentarom „Dolazi vreme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić, neka se spremi...“ , takođe iz februara 2009.

Presuda sudije Vladana Filipovića uznemirila je profesionalnu i širu javnost, a kao posebno alarmantno označeno je suđenje i presuđivanje za humoresku.
Čačanskim novinama podršku su pružili Jovan Ćirilov, Rade Veljanovski , stručnjaci za ustavno pravo, bivše sudije Zoran Ivošević i Vladimir Vodinelić, Rodoljub Šabić, Miodrag Zec, novinari Miloš Vasić, Dimitrije Boarov, Ljubodrag Stojadinović, Koraks.

Presudu Čačanskog suda kritikovao je i državni sekretar Ministartva pravde Slobodan Homen, a OEBS je najavio praćenje svih suđenja novinarima.

Tekst Stojana Markovića "Zanemoćali mandarin" možete pročitati ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi