Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ima rešenja za penzije radnika RTS-a koji su radili na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

31. 10. 2019.

Autor: U. Sabljaković Izvor: UNS

Ima rešenja za penzije radnika RTS-a koji su radili na Kosovu

Oko 60 radnika RTS-a koji su devedesetih godina radili u Radio-televiziji Priština za nekoliko godina nema uplaćene doprinose za penzijsko osiguranje, ali će im PIO fond osnovicu osiguranja za taj period obračunati kao prosečnu zaradu koju su ostvarili tokom celog svog radnog veka.

To je izjavila direktorka Sektora za odnose sa javnošću Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Jelica Timotijević, odgovarajući na pitanje Udruženja novinara Srbije (UNS) kako će biti rešeni problemi radnika RTS-a, koji su se Udruženju obratili pošto su konstatovali da u PIO fondu za nekoliko godina ne postoji evidencija o uplaćenim doprinosima za njih.

Generalni sekretar RTS-a Stanislav Veljković potvrdio je za UNS da postoji problem u vezi sa ovim pitanjem i da on treba da se reši na nivou RTS-a i PIO fonda.

„Imenovaćemo stručni tim za pregovore i pokušati da što hitnije rešimo problem“, rekao je on u razgovoru za UNS.

Jelica Timotijević objasnila je da su podaci o stažu i zaradama osiguranika sa područja Kosova delimično utvrđeni za period do kraja 1995.godine, ali da oni za kasniji period „nisu registrovani u matičnoj evidenciji“.

Pošto je utvrđeno da ne postoje podaci o zaradama zaposlenih na  Kosovu za period posle 1995. godine, izvršena je izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju,  prema kojima se za period za koji nema podataka o zaradi i osiguranju, uzimaju vrednosti „ličnog koeficijenta“.

„Ovo praktično znači da se u godinama za koje se ne može utvrditi podatak o zaradi, naknadi zarade, odnosno osnovici osiguranja, zarada u tim godinama utvrđuje kao prosečna zarada koju je osiguranik ostvario tokom svog čitavog radnog veka. Na taj način se dolazi do pravedenijeg rešenja i omogućava osiguranicama da se visina penzije određuje prema zaradama koje su ostvarivali“, rekla je Timotijević.

Ona je potvrdila da se ta zakonska odredba „primenjuje se na sve osiguranike“, pa da važi i za radnike RTS-a za koje u PIO fondu za nekoliko godina ne postoji evidencija o uplaćenim doprinosima.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi