Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kodeks novinara Srbije za tri meseca prekršen u 2.286 tekstova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 11. 2019.

Autor: U. Sabljaković Izvor: UNS

Kodeks novinara Srbije za tri meseca prekršen u 2.286 tekstova

Kodeks novinara Srbije je od jula do septembra ove godine prekršen u 2.286 tekstova koji su objavljeni u štampanim medijima u Srbiji. Na prvom mestu po broju prekršaja je list „Alo“, a slede „Kurir“, „Srpski Telegraf“ i „Informer“, rečeno je danas na tribini u Beogradu u okviru Dojče vele akademije.

„Kodeks novinar je u julu prekršen u 791 tekstu, u avgustu u 762, a u septembru u 733“, rekao je novinar Petar Jeremić koji učestvuje u radu na monitoringu Saveta za štampu o poštovanju Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima. Dodao je da je posle ova četiri lista po kršenju novinarskog kodeksa list „Blic“.

Šampioni poštovanja Kodeksa, rekao je Jeremić, su listovi „Politika“ i „Danas“, što je dokaz da ga novine mogu poštovati.

Članica Komisije za žalbu Saveta za štampu, novinarka Tamara Skrozza koja takođe učestvuje u radu na monitoringu naglasila je da je u svakom od 2.286 tekstova novinarski kodeks prekršen po nekoliko puta i da isti tabloidi, kao i u prethodnom periodu, prednjače u nepoštovanju Kodeksa.

„Ova četiri medija se smenjuju na tom šampionskom mestu. Od kada smo počeli sa monitoringom, rekordni su meseci bili u kojima je bilo oko 600 prekršaja, ali već drugu godinu za redom, nije retkost da taj broj bude veći od 700“, rekla  je Skrozza.

Skrozza i Jeremić su posebno istakli tekstove u kojima je od avgusta do septembra ove godine prekršen Kodeks novinara Srbije, a u kojima su pomenuta deca, čime su ugrožena njihova prava na privatnost. 

„Na prvom mestu u tome je ‘Kurir’ sa 71 prekršajem, na drugom ‘Alo’ sa 62, a zatim slede ‘Večernje novosti’ sa 36 prekršaja“, naveo je Jeremić.

„Prava dece krše se najčešće u rubrici ‘Hronika’, kada se desi neka tragedija i kada mediji otkriju neki detalj koji može da ošteti dete. Ne treba u tekstovima ići u detalje pomoću kojih jedno dete npr. može biti identifikovano u maloj sredini“, naglasio je Jeremić.

Rekao je da od 2016. godine nebrojano puta prekršeno pravo ćerke ubijene pevačice Jelene Marjanović. „Tom detetu je zbog onoga što su mediji objavili uništen život. Nije još dokazano da je njen otac ubica, niti da je to njen deda. Zamislite kako se razvija njen odnos sa porodicom, jer sve to što mediji objave ostaje zapisano“, objasnio je on.

Skrozza je naglasila da mediji koji krše Kodeks novinara Srbije u tekstovima u kojima se pominju deca pokazuju uvek iste tenedecije - otkrivanje privatnosti, identiteta maloletnika i njegovog porodičnog života.

„Ono što se u poslednje dve godine, a posebno u poslednjih mesec dana, dešava jeste da mediji decu javnih ličnosti tretiraju isto tako. Moram da kolegama i koleginicama kažem - to nisu javne ličnosti“, rekla je Skrozza.

Naglasila je da u poslednje vreme, posebno u poslednih mesec dana, primećeno da postoji tendencija da se podaci o deci koriste u političke svrhe.

„U medijima je sve veća upotreba dece u političke svrhe. To je važno reći za predizborni period koji nam predstoji. Prema našim zakonima trebalo bi da, ukoliko se dete pojavljuje na nekom političkom, polupolitičkom i paraapolitičkom skupu, roditelj da za to pisano odobrenje“, objasnila je ona.

„To što političari zloupotrebljavaju decu ne znači da treba da ih i mediji zlopupotrebljavaju. Ako visoki državni funkcioner ode u vrtić, na dečije odeljenje onkologije ili gde ga dočekuju deca, likovi te dece ne smeju da budu objavljeni u medijima, jer je to je kršenje njihovog prava na privatnost“, objasnila je ona.

Jeremić je precizirao da listovi  „Kurir“ i „Alo“ prednjače u kršenju prava dece.

„’Srpski telegraf’ i ‘Informer’ koji imaju tabloidne uređivačke  politike, ne bave se tim temama i broj tekstova u kojima se krše prava dece je drastično manji“, rekao je Jeremić.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi