Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Međunarodna federacija novinara osudila NATO bombardovanje libijske televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 08. 2011.

Međunarodna federacija novinara osudila NATO bombardovanje libijske televizije


Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je NATO bombardovanje libijske televizije u Tripoliju i navela da su tom prilikom ubijena tri novinara, a petnaestoro radnika povređeno, pozivajući se na direktora servisa na engleskom jeziku te televizije Halida Basilije.

U jučerašnjem reagovanju IFJ kaže se da je bombardovanjem prekršena rezolucija 1738 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, usvojena decembra 2006. godine, koja izričito osuđuje napade na novinare i medije i jasno utvrđuje da se medijska oprema i instalacije ne smeju smatrati vojnim metama.

“U potpunosti osuđujemo ovu operaciju koja je imala za metu novinare i ugrozila njihove živote, kršeći međunarodno pravo“, izjavila je generalna sekretarka IFJ Bet Kosta.

U reagovanju se navodi da IFJ „kontinuirano protestuje protiv ovakvih vrsta napada još od bombardovanja RTS-a 1999. godine".

Udruženje novinara Srbije osudilo je u ponedeljak
bombardovanje libijske televizije i pozvalo IFJ da reaguje.

NATO je u subotu, 30. jula gađao satelitske predajnike libijske televizije u Tripoliju i na svom sajtu potvrdio bombardovanje predajnika bez davanja detalja o žrtvama.

Saopštenje IFJ prenosimo u celosti


IFJ osuđuje NATO bombardovanje libijske televizije


Međunarodna federacija novinara (IFJ) osuđuje vazdušne udare na libijsku državnu televiziju koji su se dogodili prošle subote u Tripoliju i u kojima su, prema izjavi direktora servisa na engleskom jeziku Halida Basilije, tri novinara izgubili živote, a petnaest članova osoblja ranjeno.

Prema agencijskim izveštajima, NATO je potvrdio bombardovanje predajnika bez davanja detalja o žrtvama, objavivši na svojoj internet stranici da im je cilj bio ograničavanje “upotrebe satelitske televizije kao sredstva za zastraživanje libijskog naroda i podstrekavanje na nasilje koje je upereno protiv njih”od strane libijskog vođe Gadafija.

“U potpunosti osuđujemo ovu operaciju, koja je imala za metu novinare i ugrozila njihove živote, kršeći međunarodno pravo. Ove vrste operacija koriste nasilje kako bi ugušile poruke disidentskih medija o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalazi sloboda štampe”” rekla je Generalna sekretarka IFJ Bet Kosta.

IFJ kaže da bombardovanje krši rezoluciju 1738. Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, usvojenu u decembru 2006. godine, koja izričito osuđuje takve napade na novinare i medije i jasno utvrđuje da medijska oprema i instalacije čine civilne objekte i ne smeju se smatrati bilo kakvom metom vojnih odmazdi.

IFJ kontinuirano protestvuje protiv ovakvih vrsta napada još od bombardovanja srpskog emitera RTS u Beogradu 1999. godine. Tada je NATO izjavio da je ova radio i TV stanica bila legitimna vojna meta zbog svoje uloge “propagandnog glasila” režima Slobodana Miloševića.

IFJ tvrdi da, u skladu s međunarodnim pravom, nema opravdanja za ovu operaciju i još jednom poziva NATO da se uzdrži od takvih napada uperenih protiv medija.

“Zabrinuti smo zato što ako jedna strana odluči da izdvoji neku medijsku organizaciju jer se njena poruka tumači kao propaganda, onda su svi mediji u opasnosti”, rekla je Kosta. “U konfliktinim situacijama, međunarodno pravo jasno kaže da se nenaoružani novinari ne mogu tretirati kao borci, bez obzira na njihovu političku pripadnost”.

Saopštenje se nalazi na http://www.ifj.org/en/articles/ifj-condemns-nato-bombing-at-libyan-television

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi