Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Orahovac: Zabranjeno podizanje spomenika otetim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 08. 2011.

Orahovac: Zabranjeno podizanje spomenika otetim novinarima

Opština Orahovac nije dozvolila postavljanje spomen obeležja otetim novinarima Radio televizije Priština Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, saopštilo je danas Društvo novinara Kosova i Metohije.

Foto: arhiva DNKiM
Na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca, 21. avgusta 1998. godine na novinarskom zadatku oteti su novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Trebalo je da u manastiru Zočište urade prilog o otmici i povratku monaha u ovaj manastir. Na putu su ih oteli pripadanici OVK-a i od tada im se gubi svaki trag.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKIM) su podneli zahtev lokalnim i prištinskim vlastima da se na mestu otmice novinara podigne spomen-ploča. Posle nekoliko meseci iz Opštine Orahovac je stigao negativan odgovor, uz poruku da će novinarska udruženja dobiti i pismeno obrazloženje koje do danas nije dostavljeno.

"Predstavnici lokalne srpske samouprave su, sve vreme u skladu sa svojim mogućnostima, pomagali da realizujemo ovu ideju, a bilo je i predloga da se obeležje podigne u Velikoj Hoči kod spomenika žrtvama orahovačkog kraja. U konsultacijama smo zaključili da ne odustajemo od namere da se spomenik podigne tamo gde su novinari oteti i nestali.

Ove godine u nedelju 21. avgusta okupićemo se na mestu otmice gde ćemo u 12:30 sati odati poštu svim našim ubijenim i nestalim kolegama na KiM i zatražiti kao i prethodnih godina pronalaženje ubica i onih koji su organizovali i oteli Đuru Slavuja, Ranka Perenića, Aleksandra Simovića, Ljuba Kneževića, Marjana Melonošija i Momira Stokuću", saopšteno je iz Društva novinara Kosova i Metohije.

Proteklih godina dan nestanaka novinara RTV Priština, kao i ostalih ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji, obeležavan u Prištini protestom ispred međunarodnih misija (UN, EULEKS), a od prošle godine članovi novinarskih udruženja (UNS i DNKiM) okupljaju se na mestu njihovog nestanka.

Radio KIM , Čaglavica
19. avgust 2011.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi