Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Otvoreno pismo mađarskih intelektualaca ministru Predragu Markoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 09. 2011.

Otvoreno pismo mađarskih intelektualaca ministru Predragu Markoviću

Poštovani gospodine Markoviću,

Dole potpisani mađarski intelektualci iz Vojvodine iskazuju zabrinutost zbog vesti koje su došle do nas da će se u Medijskoj strategiji Srbije praktično naći isto rešenje za medije na jezicima nacionalnih manjina koje je postojalo do sada, odnosno da će se održati status quo. To, po nama, znači da će manjinski nacionalni saveti moći da upravljaju ovim medijima sa velikim ovlašćenjima, a sa malo ili nimalo odgovornosti.

Smatramo da su događaji na medijskoj sceni na jezicima nacionalnih manjina ukazali na to da nacionalni saveti potpuno suvereno drže monopol nad ovim medijima i da oni u velikom broju slučajeva predstavljaju tek glasilo manjinskih političkih partija ili elita. To znači da je zagarantovana sloboda informisanja ugrožena, a da urednici i novinari bivaju smenjeni ukoliko profesionalno obavljaju svoj posao i ukoliko ne pristaju na politički patronat.

Slažemo se sa tvrdnjama da bi nacionalni saveti trebalo da ostanu osnivači štampanih medija na jezicima nacionalnih manjina, bar u ovom trenutku, jer bi svako drugo rešenje dovelo u pitanje opstanak ovih listova. Međutim, mišljenja smo da bi se u Medijskoj strategiji moralo razraditi rešenje koje bi obezbeđivalo razvoj slobodnog i profesionalnog informisanja, odnosno garantovalo da se uticaj elita na uređivačku politiku svede na najmanju moguću meru ukoliko nije moguće da se u potpunosti otkloni.

Strategija bi morala da obezbedi i pluralizam informisanja na jezicima nacionalnih manjina i da uzme u obzir da se pluralizam ne može razvijati na tržišnim osnovama, s obzirom na specifičnosti ovih medija.

Ističemo da se garancije uređivačke autonomnosti i nezavisnosti ovih listova moraju pronaći kako u Strategiji, tako i u izmenjenom Zakonu o nacionalnim savetima. Naš stav je da bi upravni odbori ovih medija morali da budu tripartitni, i da bi u njima osim predstavnika nacionalnih saveta, morali da se nađu i članovi redakcije i predstavnici nevladinog sektora.

Smatramo da bi glavni urednici morali da budu imenovani ili smenjivani isključivo uz obavezujući pristanak redakcije. Osim toga, bilo bi neophodno da sva rešenja u organizacionoj strukturi koje mogu da utiču na uređivačku politiku medija ne smeju biti doneseni suprotno volji redakcije.

Nacionalni saveti kao osnivači moraju se obavezati da periodično obaveštavaju javnost na koji način je obezbeđeno profesionalno i nezavisno izveštavanje u listovima kojima su oni osnivači, i na koji je način obezbeđen pluralizam mišljenja i stavova. Odnosi nacionalnih saveta kao osnivača i medija moraju biti transparentni.

U nadi da ćete uvažiti naše stavove,

Mr Antal Bozoki (Mgr. Bozóki Antal), advokat

Dr Laslo Gerold (Dr. Gerold László), kritičar, univerzitetski profesor u penziji

Dr Eva Harkai Vaš (Dr. Harkai Vass Éva), univerzitetski profesor

Bela J. Garai (J. Garai Béla), publicista

Dr Alpar Lošonc (Dr. Losoncz Alpár)
, univerzitetski profesor

Deže Ereg (Öreg Dezső)
urednik, politički komentator

Čaba Presburger (Pressburger Csaba)
, novinar, smenjeni glavni urednik „Mađar so“-a

Žužana Serenčeš (Szerencsés Zsuzsanna)
, novinar, medijski analitičar

Laslo Vegel (Végel László)
, pisac


                                                                       Novi Sad, 6. septembar 2011


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi