Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Danas predstavljanje UNS-ovog istraživanja o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na KiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 02. 2020.

Izvor: UNS

Danas predstavljanje UNS-ovog istraživanja o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na KiM

Udruženje novinara Srbije poziva vas na predstavljanje istraživanja o ubijenim i kidnapovanim novinarima i medijskim radnicima na KiM u periodu 1998-2005. godine, koje će biti održano u utorak, 11. februara u 12 sati u Pres centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III).

Dve decenije porodice i prijatelji ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji pokušavaju da saznaju istinu: Ko su ubice? Ko su otmičari? Šta se dogodilo sa njihovim voljenima?

Istraživanje UNS-a je trajalo više od tri godine i obuhvatilo je razgovore i intervjue sa porodicama, prijateljima i saradnicima ubijenih i kidnapovanih novinara. Razgovarano je i sa tužiocima i policajcima koji su radili na Kosovu u vreme kada su se zločini dogodili, kao i sa važnim međunarodnim političkim akterima. 

Cilj predstavljanja istraživanja o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu i Metohiji je da se javnost, ali i kolege novinari upoznaju sa ovim tragičnim događajima koji su i posle dve decenije bez epiloga.

Predstavljanje istraživanja imaće dva panela. Na prvom „Priče porodica i kolega“ s početkom u 12 sati, govoriće pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, novinar sajta RTS-a Rade Maroević, bivši novinar Tanjuga Nebojša Radošević i novinarka Radio City Ivana Petrović.

Istraživanjem su objedinjena saznanja o 17 ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu, od kojih se četvoro i dalje vode kao nestali. 

Na drugom panelu govoriće se o tome šta nadležne institucije mogu da urade kako bi bile rasvetljene sudbine kolega novinara i medijskih radnika, kakav je uticaj istraživanja i kakve su perspektive za procesuranje zločina. Govoriće predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Moderatorka panela biće autorka istraživanja o kidnapovanim i ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji Jelena L. Petković. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima na KiM je sprovodeno u okviru projekta Udruženja novinara Srbije podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u istraživanju ne odražavaju nužno stavove i mišljenja organa koji je projekat podržao.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi