Naslovna  |  Aktuelno  |  Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu  |  Posle usvajanja Rezolucije Arlem Dezir počeo konsultacije sa Veranom Matićem o istragama ubistava novinara na KiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu

08. 08. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Posle usvajanja Rezolucije Arlem Dezir počeo konsultacije sa Veranom Matićem o istragama ubistava novinara na KiM

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir obavestio je Evropsku federaciju novinara (EFJ) da je počeo konsultacije sa predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara Veranom Matićem o tome kako da se ponovo pokrenu istrage ubistava i nestanaka 14 novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji.

„Upravo sam obavešten od predstavnika OEBS-a za slobodu medija da oni razgovaraju sa Veranom Matićem o tome kako da podrže ponovno otvaranje istraga o ubistvima novinara na KiM“, rekao je Gutjerez UNS-u.

Ovo je posledica Rezolucije o istragama ubistava novinara na Kosovu koju je u junu, na inicijativu Udruženja novinara Srbije, jednoglasno usvojila Skupština Evropske federacije novinara.

Kako je UNS-u potvrdio generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutjerez, ova federacija tekst Rezolucije poslala je šefici Euleksa Aleksandri Papadopulu, šefu UNMIK-a Zahiru Taninu, predsednici Specijalnog suda na Kosovu Ekaterini Trandafilovoj, specijalnom tužiocu Kosova Džeku Smitu, ombudsmanu Specijalizovanih veća Kosova Pietru Speri, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, šefici stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandri Đurović, ambasadoru Kosova u Francuskoj Mihamedinu Kulašiju i predstavniku OEBS-a za slobodu medija Harlemu Desiru.

Gutjerez je dodao i da je specijalni tužilac Džek Smit obećao da će „zvanično odgovoriti na poslatu informaciju“, a Kris Benet iz kancelarije specijalnog tužioca naveo „da će obaveštavati EFJ o razvoju događaja u vezi sa ovom Rezolucijom“.

Rezolucijom, koju su Skupštini EFJ-a podneli UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija novinara Kosova (AGK) traži se efikasna istraga ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, a od EULEKS-a i Ujedinjenih nacija da sprovedu odluke Savetodavne komisije UN za ljudska prava kojima se traži rešavanje ovih slučajeva i obeštećenje porodica ubijenih i nestalih.

Rezolucijom se, takođe, zahteva saradnja tužilaca iz Beograda i Prištine kod rešavanja navedenih slučajeva, da mandat Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu obuhvati i slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, kao i da se u Prištini formira Komisija za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine koja će u svom sastavu imati novinare.

U usvojenoj Rezoluciji „Skupština poziva Upravni odbor EFJ-a da u saradnji sa drugim organizacijama, udruženjima, Savetom Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim nezavisnim međunarodnim telima redovno prati istrage ovih ubistava i kidnapovanja i objavljuje rezultate“.

Takođe, u Rezoluciji Skupština traži od Upravnog odbora EFJ-a "da svim sredstvima podrži projekat 'Konvencija o zaštiti novinara' koji će Međunarodna federacija novinara (IFJ) podneti Genaralnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a u kom se predlaže formiranje grupe međunarodnih i nezavisnih eksperata koji će istraživati nerešena ubistva novinara".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi