Naslovna  |  Aktuelno  |  Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu  |  Danas osamnaest godina od nekažnjenog nestanka Marjana Melonašija u centru Prištine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu

09. 09. 2018.

Autor: Jelena L. Petković Izvor: UNS

Danas osamnaest godina od nekažnjenog nestanka Marjana Melonašija u centru Prištine

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća javnost da se danas navršava osamnaest godina od nestanka novinara srpske redakcije Radio televizije Kosova (RTK) Marjana Melonašija. Istraga o njegovom nestanku do sada praktično nije vođena, a na žalbu njegove majke Cice Janković Savetodavna komisija za ljudska prava UNMIK-a ukazuje na nevoljnost policije UNMIK da istražuje ako ima naznaka da su motivi zločina politički, a mogući počinionici povezanika sa OVK.

Marjanova majka Cica Janković je njegov nestanak odmah prijavila UNMIK-u, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Crvenom krstu Jugoslavije i MUP-u Srbije, ali UNMIK, koji je tada jedini imao nadlženost za ovakvu vrstu istraga, nije uradio ništa.

Istraga je zvanično otvorena tek pet godina nakon Melonašijevog nestanka, a u UNMIK-ovoj dokumentaciji ne postoji niti jedan istražni spis koji bi ukazao da su policajci bilo koga ispitali u vezi sa njegovim nestanak, objavile su pre tri godine frankfurtske Vesti, pozivajući se na odluku Savetodavne komisije za ljudska prava UNMIK-a.

- Komisija strahuje da takva neaktivnost ukazuje na određenu nevoljnost policije UNMIK da sprovede istragu, pogotovu kada ima naznaka o politički motivisanom nasilju koje je ukazivalo na osobe povezane sa OVK - navela je u odgovoru na žalbu Cice Janković, Savetodavna Komisija i zatražila je od šefa UNMIK-a da javno prizna odgovornost, da se izvini porodici i da od nadležnih organa na Kosovu zatraži da preuzmu sve moguće korake kako bi osigurali da se krivična istraga nastavi, a počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Prema podacima do kojih je došao UNS, istraga o nestanku Marjana Melonašija od12. marta 2015. godine nalazi se u Osnovnom tužilaštvu u Prištini. Kako je UNS-u rečeno "istraga je u toku", ali javnosti nije poznato da je ijedan korak učinjen na rasvetljavanja ovog zločine. KFOR je saopštio da nema nikakvih podataka o Melonašijevom nestanku. 

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije obavestilo je UNS da u evidenciji ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu ima šestoricu novinara i medijskih radnika, među kojima je i Marjan Melonoši. 

Marjan je sa 24. godine bio na početku karijere. Pre RTK, radio je u humanitarnoj organizaciji Jen i Medija ekšen internešenal, a bio je i saradnik Kontakt radija u Prištini.

Marjan Melonaši rođen je 3. jula 1976. godine u Prištini i jedino je dete svojih roditelja. Studirao je engleski jezik.

U borbi protiv zaborava i nekaživosti zločina nad novinarima, UNS objaviće seriju tekstova o Marjanu Melonašiju.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

 

 

  

Tekst je rezultat istraživanja novinarskog tima Udruženja novinara Srbije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu. U okviru postojećeg Dosijea o ubijenim i nestalim novinarima od 1998. do 2005. godine, objavićemo nova saznanja kako bi se javnost detaljno informisala, a domaći i međunarodni pravosudni organi podstakli da pronađu i kazne počinioce ovih zločina. Istraživanje se sprovodi u okviru projekta Udruženja novinara Srbije podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove i mišljenja organa koji je projekat podržao.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi