Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Opština Pirot: Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 01. 2015.

Izvor: Opština Pirot

Opština Pirot: Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata

Javni poziv za dostavljanje projekata otvoren je od 09.01 do 23.01.2015. godine.

Na osnovu člana 15. 17. i 18 Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS" br. 83/2014 ), člana 20. i člana 46. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. Glasnik RS" br.129/2007 ), člana 21. i člana 41. Statuta opštine Pirot ("Sl. List grada Niša" br. 11/08 ), i Odluke o budžetu Opštine Pirot za 2015. godinu, I br. 06/70-14 od 17.12.2014. godine, Opštinsko veće Opštine Pirot raspisuje

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA

RADI OSTVARIVANjA JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA DO 30.06.2015. GODINE

Opština Pirot će na osnovu ovog javnog poziva do 30.06.2015. godine sufinansirati projekte radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji se odnosi na:

* istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana opštine Pirot

* informisanje osoba sa invaliditetom i drugih manjinskih grupa

* podrška proizvodnji medijskih sadržaja u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, unapređivanja pravne i socijalne države, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih, razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva, razvoja obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, razvoja nauke, razvoja sporta i fizičke kukture i zaštite životne sredine i zdrvlja ljudi.

Ukupan iznos sredstava namenjen za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja iz budžeta Opštine Pirot do 30.06.2015. godine, iznosi 10.000.000 dinara.

Konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja se raspisuje za projekte:

1) proizvodnje medijskih sadržaja;

Konkurs se raspisuje za sprovođenje projekata čija realizacija ne može biti duža od tri godine.

Pravo učešća

Pravo učešća na konkursu ima:

1) izdavač medija koji je upisan u registar medija;

2) pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda kao i izdavači medija koji nije upisan u Registar medija.

Pravo učešća na konkursu imaju izdavač medija, odnosno pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja koji ima sedište, ili organizacionu jedinicu na teritoriji opštine Pirot, ili koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji se emituju na teritoriji opštine Pirot..

Pravo učešća na konkursu imaju informativni internet medijski portali koji imaju sedište na teritoriji jugoistočne Srbije.

Uslovi za učešće na konkursu

Na konkursu se može konkurisati samo s jednim projektom.

Projekat u smislu ovog konkursa podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa.

Učesnik konkursa može predložiti sufinansiranje projekta u iznosu koji ne prelazi 80% vrednosti projekta, a najviše do iznosa koji je utvrđen konkursom.

Kriterijumi za ocenu prijava na konkurs

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

1) mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja;

 Na osnovu ovog kriterijuma posebno se ocenjuje:

- u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

- u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja (na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije,  prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima);

- u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

2) mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Na osnovu ovog posebno se ocenjuje:

- da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda;

- dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti;

Dodatni kriterijumi za ocenjivanje projekata:

- učešće finansijskih sredstava iz budžeta Opštine Pirot u planiranom ukupnom budžetu učesnika konkursa u 2015. godini.

- kvalitet informativnog programa

- tradicija u poslovanju

- dosadašnja saradnja sa lokalnom samoupravom

 - nagrade i priznanja

Javni poziv za dostavljanje projekata otvoren je od 09.01 do 23.01.2015. godine.

Dokumentacija koja se dostavlja

Učesnici konkursa su obavezni da dostave:

- prijavu na konkurs na propisanom obrascu

- fotokopiju Rešenja o upisu u Registar medija

- fotokopiju Rešenja Republičke radiodifuzne agencije o izdavanju dozvole za emitovanje programa

- precizne pokazatelje i dokaze o ukupnim sredstvima učesnika konkursa u 2014. godini, o procentu učešća sredstava Opštine Pirot u ukupnim sredstvima učesnika konkursa u 2014. godini, kao i podatke o prihodima koje su sami ostvarili u prethodnoj godini.

Konkursna komisija

Ocenu projekata podnetih na konkurs vrši stručna komisija od tri ili pet članova, u zavisnosti od broja prispelih prijava (u daljem tekstu: komisija).

Članove stručne komisije imenuje predsednik Opštine Pirot i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

Većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove.

Pravo na predlaganje članova komisije imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa.

Opština Pirot obaveštava novinarska i medijska udruženja, kao i medijske stručnjake zainteresovane za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisije.

Rok za dostavljanje predloga za članove komisije je 23.01.2015. godine.

Odluka o raspodeli sredstava

Odluku o raspodeli sredstava donosi Opštinsko veće Opštine Pirot, a na osnovu obrazloženog predloga komisije.

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Odluka se donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem.

Rešenje o raspodeli sredstava objavljuje se na veb-sajtu organa koji je raspisao konkurs, i dostavlja se svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

Ugovor o dodeli sredstava

Rešenje predstavlja osnov za zaključenje ugovora sa učesnikom konkursa koji je dobio sredstva za sufinansiranje projektnih aktivnosti.

Ugovorom o dodeli sredstava će se bliže urediti prava i obaveze ugovornih strana.

Izveštaj o sprovedenim aktivnostima

Učesnici konkursa kojima se odobre sredstva u obavezi su da dostave narativni i finansijski izveštaj o sprovedenim projektnim aktivnostima stručnoj komisiji, što će se definisati ugovorom.

Uz izveštaj se dostavlja i dokaz o realizaciji projekta.

Br. 40-6/2015

 09.01.2015.

P i r o t                                                              OPŠTINSKO VEĆE OPŠTINE PIROT

                                                                                        mr Vladan Vasić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi