Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Smederevo finansira i TV produkciju iz Zaječara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

03. 04. 2015.

Autor: Olivera Milošević Izvor: Politika

Smederevo finansira i TV produkciju iz Zaječara

Grad Smederevo opredelio je oko 11,5 miliona dinara za projektno sufinansiranje medija, a na konkurs se javilo 11 medijskih kuća, zahtevajući čak tri puta više para - 35 miliona.

Komisija za ocenjivanje projekata je odlučila, a Gradsko veće se složilo, da sedam medija podeli kolač.

Među njima su četiri lokalna, dva komšijska - iz Požarevca i iz Smederevske Palanke, dok će deo para poreskih obveznika otići čak u Zaječar.

Smederevskim medijima je pripalo nešto više od 8,7 miliona dinara, a ostalima ukupno oko 2,77 miliona.

Najveći deo dobiće RTVSD, koji je u većinskom vlasništvu Marka Lukića, sina Milana Lukića, člana Gradskog veća zaduženog za javna preduzeća, čija grupa građana „Koalicija za bolje Smederevo“ učestvuje u lokalnoj vlasti.

Lukićeva medijska kuća tražila je 8,4 miliona dinara, posebno za radio i televiziju. Međutim, na konkurs su poslali dva identična projekta, što je komisija odbila i odobrila im oko 2,5 miliona za radijski projekat namenjen mladima. Nedeljnik sa najdužom tradicijom u gradu „Naš glas“ dobio je za projekat „Naš grad“ 2,43 miliona dinara, a neznatno manje novca „Respekt medija“, tj. regionalni nedeljnik „Naše novine“ - 2,23 miliona za projekat „Smederevo - dobro mesto za život“.

Smederevski Luks radio dobiće oko 1,5 miliona za informisanje o gradu i lokalnoj samoupravi. Ostatak će podeliti SAT televizija iz Požarevca, zaječarska produkcija „Za medija“ i „Nedeljnik“ iz Smederevske Palanke. Požarevačka regionalna televizija aplicirala je za 4,5 miliona dinara, a dobila 1,5 miliona. Za taj novac dnevno će emitovati četvorominutne izveštaje o Smederevu, uz reprizne termine. Zaječarci će inkasirati oko 790.000 dinara za televizijske priče o životu ljudi u smederevskim selima, koje će po ugovoru emitovati na Pinkovom kanalu.

Deo kolača pripao je i Agenciji za izdavanje časopisa „Nedeljnik“ iz susedne Smederevske Palanke. Oni su dobili 480.000 dinara.

O raspodeli sredstava, na osnovu propisanih kriterijuma, jednoglasno je odlučila nezavisna komisija sastavljena od predstavnika UNSa, NUNSa i ANEMa. Nijedan medij nije dobio onoliko koliko je tražio na konkursu.

- Vodili smo računa o interesu Smedereva, da grad bude zastupljen na lokalnim, regionalnim i nacionalnim medijima - kaže za „Politiku“ Novica Savić, novinar RTS-a i predstavnik Udruženja novinara Srbije, koji je predsedavao komisiji.

Projekti televizije Metropolis, Timočke RTV i Kopernikusa, kao i projekat za televizijski deo programa RTVSD, odbijeni su uz obrazloženje da nisu zadovoljili tražene kriterijume. Međutim, zanimljivo je da „pravih“ projekata, kakve zakon propisuje, praktično nije ni bilo. Osim zaječarske produkcije, ostali mediji poslali su uglavnom predloge za informisanje građana.

Lukić glasao protiv odluke komisije

Smederevski biznismen i političar Milan Lukić, kao član Gradskog veća, i ove godine je odlučivao o raspodeli para medijima, a njegov sin je većinski vlasnik RTVSD. Za razliku od prošle godine, Lukić je sada glasao protiv odluke komisije, jer je medijskoj kući njegovog sina dodeljeno tri i po puta manje para nego što je traženo.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

20.05.

2015.

VAŽNO [neregistrovani] u 18:55

ha,ha komentar

Važno da će se finansirati projeta iz Zaječara, za emitovanje priča na Pinku, kao nacionalnom emiteru. A zar se to ne već ne radi i to bez toliko para na nacionalnim servisima-RTS, Pinku, TV Prva....
Zaječarska produkcija emituje priče o Smederevcima na nacionalnoj kući-kakav paradoks!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi