Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  „Zeleno svetlo“ za pet medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

10. 04. 2015.

Autor: R. Popović Izvor: Danas

„Zeleno svetlo“ za pet medija

Od devet prijavljenih, „zeleno svetlo“ na javnom pozivu za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u Novoj Varoši, koji je opštinska uprava u skladu sa novom zakonskom procedurom raspisala krajem januara, dobilo je pet firmi koje se bave proizvodnjom medijskih sadržaja.

Za njihovu realizaciju iz opštinskog budžeta za 2015. namenjeno je tri miliona dinara. Novinsko izdavačko deoničarsko društvo „Zlatarske vesti“ iz Nove Varoši (koje izdaje „Varoške novine“) za realizaciju projekta pod nazivom „Imam pravo da znam“ iz opštinske kase dobiće sredstva od 1,7 miliona dinara.

„Bukovača kompani“ (Radio Zlatar) će za projekat „Aktuelno iz lokalne samouprave“ moći da računa na 900.000 dinara, Studiju za video produkciju „Ča“ iz Čačka, koji je kandidovao projekat „Informisanja građana Nove Varoši na nacionalnim tv emiterima i portalu Glas Zapadne Srbije“ dodeljeno je 300.000 dinara, a Informativno-marketinškom centru „Luna“ Pres Radio Luna Užice“ (projekat „Zlatar zlata vredan“ ) i Televiziji Forum Prijepolje („Informisani aktivni i odgovorni građani Nove Varoši) po 50.000 dinara.

Ostala četiri projekta neće biti sufinansirana iz lokalnog budžeta jer, kako se navodi u rešenju o dodeli sredstava, ne pružaju garanciju da će biti ostvaren javni interes za informisanje građana Nove Varoši.

Prispele predloge projekata razmatrala je i analizirala konkursna komisija, u čijem su sastavu bila dva profesionalna novinara predstavnici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a Zoran Šaponjić iz Užica odnosno Muharem Mutabdžija iz Prijepolja, kao i Miljka Dučić ispred lokalne samouprave, koja je utvrdila i predlog raspodele sredstava, po kojem bi „Radio Zlataru“ bilo opredeljeno 600.000 dinara, TV Forumu 350.000, „Ča videu“ 200.000, „Luna presu“ 150.000, a „Zlatarskim vestima“ 1,7 miliona dinara.

Kako nalaže Zakon o informisanju i Pravilnik resornog ministarstva o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, konačno rešenje o raspodeli sredstava doneo je, ipak, predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, koji je korigovao predlog Komisije, sa obrazloženjem da novčani iznosi (sem u slučaju „Zlatarskih vesti“) nisu realni.

Pojedinim medijima koji su u prethodnom periodu učinili vidljivim probleme lokalnog stanovništva i strateške razvojne pravce i programe opštine Nova Varoš predložena su nedovoljna finansijska sredstva za realizaciju kandidovanih projekata, a nasuprot tome, uvećana nekim drugima koji nemaju pokrivenost ili gotovo nikakvo iskustvo i saradnju sa opštinskom upravom i informisanje žitelja zlatarskog kraja, navodi se u obrazloženju rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata.

Protest medijskih udruženja

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) protestuje zbog odluke predsednika opštine Nova Varoš Dimitrija Paunovića da jednostrano preinači predlog Komisije koja je vrednovala projekte u oblasti javnog informisanja na konkursu ove lokalne samouprave.

U zajedničkom saopštenju oni tvrde da je Paunović korigovao predloge komisije, tako što je pojedinim projektima značajno umanjio, a drugima znatno povećao sredstva, "ne dajući za to prihvatljivo objašnjenje, zbog čega njegovu odluku smatramo neopravdanom i samovoljnom". Oni traže da se o ovom izjasni Ministarstvo kulture i informisanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi