Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Veliko Gradište za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

21. 04. 2015.

Konkurs opštine Veliko Gradište za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 18. i člana 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, br. 83/14) te člana 4. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS“, br. 126/14) i Odluke o budžetu opštine Veliko Gradište za 2015. godinu (''Sl. glasnik opštine Veliko Gradište'', broj 14/2014), predsednik opštine Veliko Gradište (u daljem tekstu: Predsednik), raspisuje

JAVNI POZIV

ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA RADI OSTVARIVANjA JAVNOG INTERESA NA TERITORIJI
OPŠTINE VELIKO GRADIŠTE ZA 2015. GODINU

I  NAMENA SREDSTAVA I IZNOS

Odlukom Opštinskog veća opštine Veliko Gradište, br. 401-55/2015-01-4 (član 2.) od 09.04.2015. godine, sredstva u iznosu od 564.300,00 dinara namenjena su za Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa na teritoriji opštine Veliko Gradište za 2015. godinu putem televizijskog emitovanja.  

Namena konkursa je sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja -  informisanje javnosti o radu lokalne samouprave i aktuelnim dešavanjima od značaja za život svih građana opštine Veliko Gradište, a posebno u cilju zaštite i razvoja ljudskih prava i demokratije, slobodnog razvoja ličnosti i zaštite dece i mladih i pripadnika osetljivih društvenih grupa, razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanja kulturne baštine i negovanja tradicije, razvoja obrazovanja, nauke, sporta, turizma, poljoprivrede, zaštite i unapređenja životne sredine i komunalne infrastrukture kao i zdravlja ljudi na teritoriji opštine Veliko Gradište.

II  PRAVO UČEŠĆA 

Na Konkursu može učestvovati:

1.      izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, odnosno Registar javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

2.      pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća na Konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na Konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva od opštine Veliko Gradište namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta.

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.

Izdavač više medija ima pravo učešća na Konkursu s jednim projektom za svaki medij.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 80% vrednosti projekta. Maksimalni iznos koji se odobrava po projektu je 282.150,00  dinara.

Učesnik Konkursa kome su dodeljena sredstva za projekat od opštine Veliko Gradište, može u toku iste kalendarske godine da učestvuje sa istim projektom na konkursima raspisanim na svim nivoima vlasti, s tim da ukupno dodeljena sredstva ne prelaze 80% vrednosti projekta.                                                         

III  KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA  

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na Konkurs su: 

1. Mera  u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni  interes u oblasti javnog informisanja: 

1.1.  u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

1.2.  u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja  (mogu se utvrditi  na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca koje može da odredi organ koji raspisuje konkurs);

1.3.  u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

2. Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima:

2.1. da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa,  regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda.

 2.2. dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti;

Specifični kriterijumi za ocenjivanje projekata su:

1. aktuelnost teme:

- rad i aktivnosti organa lokalne samouprave,
- slobodan razvoj ličnosti i zaštita dece i mladih i ekonomski i socijalno ugroženih i osetljivih društvenih grupa,
- očuvanje kulturne baštine i negovanje tradicije i jezika,
- razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva,
- razvoj obrazovanja,
- razvoj nauke,
- razvoj sporta,
- razvoj privrede, naročito turizma i poljoprivrede,
- zaštite i unapređenja životne sredine i komunalne infrastrukture i
- zaštite i unapređenja zdravlja ljudi.

2. originalnost teme;

3. zona servisa - opsluživanja treba da obezbedi prijem televizijskog signala za najmanje 80% stanovništva na teritoriji opštine;

4. obim i kvalitet pređašnje saradnje sa opštinom Veliko Gradište u ostvarivanju javnog interesa građana.

IV  ROKOVI

Prijave na Konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja u nedeljnom listu „Reč naroda“ i sajtu opštine Veliko Gradište - www.velikogradiste.org.rs.

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Korisnik sredstava je dužan da izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava  dostavi do 31.12.2015. godine.

V  DOKUMENTACIJA

Učesnik konkursa je obavezan da popunjen obrazac za učešće na Konkursu dostavi  u četiri primerka. Obrazac se preuzima sa sajta opštine Veliko Gradište (rubrika vesti) - www.velikogradiste.org.rs : Obrazac 1 (prijava  i tabela), a objavljen je uz tekst Konkursa. 

Učesnik Konkursa je obavezan da priloži i kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

1.      rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;

2.      rešenje o registraciji iz Registra medija odnosno Registra javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

3.      dozvola za emitovanje TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;

4.   overena izjava/saglasnost medija (ili više njih) da će programski sadržaj biti emitovan/objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);

5.      ugovor zaključen sa kablovskim distributerom koji prenosi program na teritoriji opštine Veliko Gradište.

VI  POZIV ZA UČEŠĆE U RADU KOMISIJE

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja Konkursa, da predlože članove konkursne komisije. Pozivaju se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate opštini Veliko Gradište.

Predloge slati do zaključenja Konkursa.

VII OPŠTE INFORMACIJE

Konkurs i obrasci za prijavu i izveštaje objavljuju se i na veb-sajtu opštine Veliko Gradište, gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja Konkursa.

Rešenje o sufinansiranju projekata po raspisanom konkursu, biće objavljeno na internet stranici opštine Veliko Gradište www.velikogradiste.org.rs, i dostavljeno svim učesnicima konkursa u elektronskoj formi.

Konkursni materijal se ne vraća.

Prijave koje stignu van propisanog roka ili na pogrešnom obrascu, neće biti razmatrane.

Prijave slati na adresu: Opština Veliko Gradište, 12220 Veliko Gradište, Žitni trg 1, naslovljene sa: ''Prijava po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa na teritoriji opštine Veliko Gradište'', sa naznakom „NE OTVARATI“.

Broj: 401-60/2015-01-2
Datum: 17.04.2015. god.
Veliko Gradište

PREDSEDNIK OPŠTINE
Dragan Milić

 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

07.03.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 22:13

Re: Zašto selektovati (diskriminisati) medije?

Dobro je pitanje..ali je odgovor malo drugaciji od onog koji ocekujetre. Upravo su mediji koji su bili na drzavnim jaslama bili privilegovani..malo rada, a plata kaplje. Sada kada se prepustate trzistu i kad treba da pokazete koliko ste zaista dobri novinari, urednici, direktori...sad vam je to problem. O prekomernom zaposljavanju partijskih kadrova koji su samo opterecivali kasu da i ne govorim. Gospodo...sad se pokazite ko ste i sta ste...Mi koji smo u privatnim medijima smo odavno naucili da svoj dinar moramo sami zaraditi. Nase radnio vreme je 24 h i tako svaki9 dan....A vi bi ste mnogo odmaranja...a sad je frka..pa i treba da vam bude frka. Naucite malo i da radite i nece biti problema. Pare su tu oko vas...samo se treba sagnuti i pokupiti ih. Naravno...potreban je i mozak za to.....Dobro dosli u kapitalizam....Tito je odavno umro...tek da vas podsetim....

Odgovori
čet

23.04.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 09:44

Zašto selektovati (diskriminisati) medije?

Po propozicijama ovog konkursa Opštine Veliko Gradište onemogućeno je medijima koji se finansiraju iz javnih prihoda , a koji radio i tv signalom ili distribucijom izdanja pokrivaju pomenutu teritoriju da u;estvuju na Konkursu. Imajući u vidu da će se privatizacija medija u vlasništvu lokalne samuprave, odnosno države, okončati najkasnije do 30.juna 2015. godine, niko od medija ovog profila neće moći da aplicira ne samo na ovom, već i na sličnim konkursima, kako bi mogao da opstane na tržištu u drugoj polovini godine a finansira se iz javnih prihoda samo u prvoj polovini 2015.godine.
Ovakvim konkursima medijima koji su u procesu privatizacije neće biti ostavljena mogućnosti da opstanu do raspisivanja novog konkursa za 2016.godinu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi