Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Za osam meseci 114 lokalnih samouprava raspisalo konkurse za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

02. 08. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Za osam meseci 114 lokalnih samouprava raspisalo konkurse za medijske projekte

Od decembra prethodne godine do danas, prema podacima Udruženja novinara Srbije, konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja raspisalo je 114 lokalnih samouprava.

Konkurse za 2017. godinu nisu raspisale 52 lokalne samouprave.

Ukupno je za tekuću godinu raspisano 120 konkursa, a šest opština i gradova raspisalo je konkurse po dva puta.

Ministarstvo kulture i informisanja u martu ove godine raspisalo je sedam konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

Vojvođanski sekretarijat za kulturu i javno informisanje raspisao je konkurse u dve navrata, u martu četiri i u julu još dva.

Prema evidenciji UNS-a, od ukupnog broja raspisanih konkursa u opštinama i gradovima u posmatranom periodu, u trenutku objavljivanja, njih 46 nije bilo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) reagovala je u svih 46 slučajeva i zatražila od lokalnih samouprava da konkurse usklade sa propisima. To je uradilo 39 lokalnih samouprava.

U sedam lokalnih samouprava, zbog odbijanja nadležnih da konkurse usklade sa Zakonom i Pravilnikom, Koalicija nije predložila kandidate za članove komisija za ocenjivanje projekata.

U tri opštine Požarevacu, Novom Kneževcu i Apatinu konkursi su poništeni, jer nisu bili u skladu sa Zakonom i Pravilinikom. U Apatinu i Požarevcu naknadno je raspisan drugi konkurs, usklađen sa propisima, pa je Koalicija u tim opštinama predložila kandidate za članove komisija.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi