Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Sedam miliona za nedostupne tekstove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

27. 04. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Sedam miliona za nedostupne tekstove

Firma „Brifing Banat“ d.o.o. iz Pančeva, izdavač portala www.južnibanat.rs, Gradu Pančevu i Opštinama Plandište i Opovo, pravdala je projekat tekstovima koji više nisu dostupni na ovom portalu, a za čiju proizvodnju je dobila skoro sedam miliona dinara na konkursima u 2017. godini, pokazalo je istraživanje Udruženje novinara Srbije (UNS). Ova pančevačka firma je za pravdanje projekta „Budimo informisani“ Gradu Pančevo i „Tvoja opština je tvoja“ Opštinama Plandište i Opovo, dostavila 750 linkova ka tekstova, u koje je UNS imao uvid, a koji više nisu dostupni na sajtu www.južnibanat.rs.

Na UNS-ovo pitanje zašto nema tekstova, sa kojima su pravdani projekti, koordinator projekta i direktor firme „Brifing Banat“ Miroslav Stojanović rekao je da su „za to odgovorne lokalne samouprave“, od kojih je ova firma na prošlogodišnjim konkursima dobila višemilionske iznose.

Lokalne samouprave, u kojima je ova firma dobila skoro sedam miliona dinara za proizvodnju 750 tekstova, skoro mesec dana ne odgovaraju UNS-u da li su odgovorne, kao što Stojanović tvrdi, što tekstovi više ne stoje na sajtu, kao i o razlozima za njihovo uklanjanje.

Inače, „Brifing Banat“ je u 2017. godini, na medijskim konkursima sa portalom www.južnibanat.rs dobila skoro 20 miliona dinara i iz budžeta Opština Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Alibunar i Grada Vršca.

 „Brifin Banat“: Medijski sadržaji će postati deo stalnog sadržaja na portalu

Iako tekstovi, koje je firma „Brifing Banat“ dostavila Gradu Pančevu i Opštinama Plandište i Opovo ne postoje na portalu www.južnibanat.rs, u izveštajima za pravdanje projekata, koje je firma dostavila ovim lokalnim samoupravama, u delu „održivost projekta“ navodi se suprotno.

„Rezultati projekta su održivi jer će i nakon završetka projekta izveštavanja o temama koje su bile deo medijskog sadržaja projekta ‘Budimo informisani’, postati deo stalnog sadržaja info-regionalnog portala www.južnibanat.rs“, navodi su u izveštaju za pravdanje dostavljen Gradu Pančevu, u koji je UNS imao uvid.

Ipak, 750 linkova koje je firma „Brifing Banat“ dostavila Pančevu, Opovu i Plandištu, koji bi trebalo da vode ka tekstovima, a za koje je firma dobila skoro sedam miliona, nisu više u funkciji.

Da li medijski sadržaji portala www.južnibanat.rs postoji u drugim medijima?

„Deo medijskog sadržaja projekta ‘Budimo informisani’ objavljivan je na nekoliko drugih regionalnih medija, mesečniku ‘Start 013’ kao i na TV ’Pančevo’ i na pojedinim globalnim portalima”, navodi su izveštajima za pravdanje, u koje je UNS imao uvid, dostavljeni Gradu Pančevo i Opštini Plandište.

U izveštaju za pravdanje projekta dostavljen Opštini Opovo navodi se i da su tekstovi nastali projektom, pored lista „Start 013“ i TV „Pančevo“, objavljivani i u listu “Glas Opova”.

U listu „Start 013“ UNS-u su kratko odgovorili da „nikada nisu sarađivali sa ovim portalom“ niti objavljivali njihove tekstove.

Kako je UNS-u rečeno u listu „Glas Opova“, „formalno je tačno da su sarađivali“, ali da im je ovaj portal „retko slao tekstove“.

„To vam je odnos deset prema jedan, koliko mi njima šaljemo tekstove i koliko oni nama. Ne znam ko je tu trebalo da dobije 750 hiljada, a ko 1,8 milion dinara“, rekli su UNS-u iz „Glasa Opova“.

Podsetimo, list „Glas Opova“ je na prošlogodišnjem konkursu u Gradu Pančevo sa projektom pod nazivom "Opovo u slici i reči 2017", dobio 750 hiljada dinara.

U TV „Pančevo“ UNS-u nisu odgovorili da li su medijski sadržaji firme „Brifing Banat“, kako se navodi u izveštaju za pravdanje dostavljen Gradu Pančevo, objavljivani na ovoj televiziji.

U kancelariju firme „Brifinig Banat“ niko ne dolazi

U zgradi „Panprojekt“ u Pančevu na adresi Njegoševa 1, na prvom spratu, nalazi se zaključana kancelarija firme „Brifing banat“ i prazno poštansko sanduče.

Kako su UNS-u rekli susedi sa sprata, „do sada nisu videli da neko ulazi“ u kancelariju ove firme.

Višemilionski prihodi nakon promene vlasnika i urednika portala

Prvi vlasnik firme „Brifing Banat“ d.o.o. bio je Zoran Šćekić koji je u septembru 2016. godine registrovao ovu firmu sa kapitalom od 100 dinara, stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Šćekić je nakon mesec dana, u Registar medija upisao portal www.južnibanat.rs, u kome je, kako se navodi u APR-u, bio i glavni i odgovorni urednik.

Međutim, firma „Brifing banat“ d.o.o. u januaru 2017. godine menja direktora, a portal www.južnibanat.rs nakon mesec dana, odgovornog urednika.

Umesto Zorana Šćekića, na mesto direktora i odgovornog urednika portala, u APR-u, upisuje se Miroslav Stojanović.

U januaru, kada firma „Brifing Banat“ menja direktora, prijavljuje se i na konkursima u Gradu Pančevu i Opštinama Plandište i Opovo i dobija oko sedam miliona dinara.

Urednik ePodunavlja Aleksandar Čupić, novi urednik i portala www.južnibanat.rs

U dokumentima koji su objavljeni na APR-u, stoji da portal www.južnibanat.rs 7. februara 2018. godine, menja svog urednika.

Umesto Miroslava Stojanovića upisuje se novi urednik Aleksandar Čupić, inače vlasnik firme „Open View“ d.o.o. i urednik sajta ePodunavlje.

Na pitanje zbog čega je došlo do promene urednika, UNS-u je Stojanović rekao da „nema komentara“.

Na isto pitanje UNS-a, Aleksandar Čupić umesto odgovora, spušta slušalicu.

Podsetimo, firma „Open View“, izdavač portala ePodunavlje, vlasnika Aleksandra Čupića dobila je sedam miliona dinara na prošlogodišnjem konkursu u Gradu Smederevo, za projekat koji još uvek nije opravdan, a o čemu je UNS ranije pisao.

Takođe, pored promene urednika, portal www.južnibanat.rs menja i izdavača, kao i naziv.

Umesto firme Brifing Banat d.o.o, upisuje se novi izdavač portala, firma Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva, vlasnika Marka Ristivojevića.

Pretežna delatnost ove firme, kako stoji na APR-u su „novinske agencije“.

Na istom domenu, umesto portala koji je imao naziv „Južni banat“, sada stoji „Južni banat, novinarska agencija“.

Na portalu „Južni banat, novinarska agencija“, impresum ne postoji, a rubrike „kontakt“ i „o nama“ nisu u funkciji.

Ko je i zašto dao predlog da portal www.južnibanat.rs dobije novac u Gradu Pančevu i Opštinama Plandište i Opovo? 

Na konkursu u Gradu Pančevu u 2017. godini komisija u sastavu, Ferenc Berček (RAB Srbija), Vladimir Jovanović (Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu Srbije) i Radojica Mali (Medijski stručnjak, glavni i odgovorni urednik IP "BC Info" iz Bele Crkve) predložila je da četiri miliona dinara bude dodeljeno portalu www.južnibanat.rs.

Kako se navodi u obrazloženju, komisiju je predlagač projekta Miroslav Stojanović, uverio svojom „stručnošću i profesionalnim referencama“.

U Opštini Opovo, kao i u Gradu Pančevu, član komisije za ocenjivanje medijskih projekata je bio Radojica Mali.

Osim njega, među članovima komisije koji su predložili da se firmi „Brifing Banat“ u Opovu dodeli skoro dva miliona dinara, bili su Vladimir Jovanović i Dragan Đilas.

Opština Opovo najpre je, u prošlogodišnjem konkursu, odlučila da najmanji iznos po projektu bude 20 hiljada, a najviši milion dinara.

Međutim, naknadnom Odlukom Opštinskog veća u januaru prošle godine, promenjeni su iznosi, tako da je najniži bio 10 hiljada, a najviši iznos 1,8 milion dinara.

„Posebnu vrednost projektu daje predstavljanje Opštine Opovo u širem informativnom kontekstu putem veb portala kao i iskustva u radu lokalnih uprava i vojvođanskih opština“, obrazložila je komisija u predlogu, da skoro dva miliona budu dodeljena portalu www.južnibanat.rs.

Član komisije koja je ocenjivala projekte u Opštini Plandište, takođe je, kao i u Opovu i Pančevu, bio Radojica Mali.

Osim njega, komisiju su činili i Vesna Bunijevac (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine – AEMV) i Milorad Radović (RTV „Sreće“, Sombor).

Komisija je u Opštini Plandište konstatovala da firma „Brifing Banat“ poseduje „neophodne resurse za realizaciju projekta“ i predložila predsedniku Opštine da ovoj firmi dodeli dva miliona firmi.

Kome je uplaćivan novac „Brifing Banata“?

Najviše novca, koje je firma „Brifing Banat“ dobila u Gradu Pančevo (četiri miliona), Opštinama Plandište (dva miliona) i Opovo (1,8 miliona), uplaćivano je firmama koje nisu ni postajale u vreme kada su raspisani konkursi u ovima lokalnim samoupravama, i kada su doneta rešenja da se firmi „Brifing Banat“ dodeli višemilionski iznos.

Prema izveštajima za pravdanje projekata u ovim lokalnim samoupravama, u koje je UNS imao u uvid, najviše novca uplaćivano je firmama „Zedu media“ d.o.o. i „Webster“ d.o.o.

Firma „Zedu media“ d.o.o. iz Beograda upisana je u APR-u u junu prošle godine, sa kapitalom od 100 dinara, a osnovna delatnost ove firme je „proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa“.

Od sedam miliona, koliko je firma „Brifing Banat“ dobila od prošlogodišnjih konkursa u Gradu Pančevu, Opštinama Plandište i Opovo, ovoj firmi uplaćeno je oko četiri miliona dinara.

Dva meseca nakon registrovanja firme „Zedu media“, u APR se upisuje i firma „Webster“ sa sedištem u Pančevu. 

Osnovna delatnost ove firme, čiji je osnivački kapital 100 dinara, su „veb portali“, kako se navodi na APR-u.

Ovoj firma je od medijskih konkursa u 2017. godini iz budžeta Grada Pančeva, Opština Plandište i Opovo, firma „Brifing Banat“ uplatila ukupno milion dinara.

Obe firme, sudeći po uplatama firme „Brifing Banat“ za potrebe projekta, bave se fotografisanjem, prevođenjem, video produkcijom, lekturom i korekturom, koordinacijom društvenih mreža, obukom redakcije, vizualizaciju medijskog sadržaja, analitikom sajta...

Grad Pančevo i u 2018. dodelio novac sajtu www.južnibanat.rs

Prema Rešenju o raspodeli sredstava u Gradu Pančevo, i u ovoj godini, portalu www.južnibanat.rs dodeljen je novac.

Kako se navodi u Rešenju o raspodeli, gradonačelnik Pančeva prihvatio je predlog komisije, da firmi Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. bude dodeljno 1,3 milion dinara.

Na sajtu Grada još uvek nije objavljena odluka o imenovanju komisije, koja je dala predlog za raspodelu novca, iako u Zakonu o javnom informisanju i medijima, u članu 24, stoji da se odluka o imenovanju mora objaviti na sajtu.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

02.05.

2018.

AC [neregistrovani] u 09:40

Мутне радње јужнобанатске

Према Решењу о расподели средстава из области јавног инфомисања у општини Бела Црква, и у 2018. години, додељена су средства медију Јужни Банат и Ебелацрква.

Занимљиво је да уредник претходно наведених медија Александар Чупић. Одобрена средства у 2018. години за портал Јужни Банат (www.јужнибанат.рс) у износу од 400.000,00 динара, а за портал Е Бела Црква у износ од 1.400.000,00 динара.

Честа промена власника, директора и уредника у току конкурса и у периоду реализације пројекта за портал Јужни Банат (www.јужнибанат.рс), може да указује на финансијски криминал и корупцију.

Развијен је цео систем манипулација конкурсима из области јавног инфомисања, од предлога чланова комисије од стране медијских удружења, начин рада стручних служби локалних самоуправа, избор пристиглих пријава за пројектно суфинсирање ...

Где одлазе финансијска средства, ако немају своје (нпр. новинаре) медијске садржаје (производњу медијских садржаја), а искористили нпр. случај портала Јужни Банат износ од скоро 20 милиона динара (максимум средстава додељује се за 80% укупне вредности пројекта) у 2017. години из буџета Општина Бела Црква, Ковачица, Ковин, Алибунар и Града Вршца.

Којим документима правдају додељења финансијска средства, а градови и општине иста документа прихватају.

"Закон, кажем, не само окренут од свог правог циља, већ натеран да следи сасвим супротан циљ! Закон - претворен у оружје свакојаке похлепе! Уместо да контролише злочин, закон - и сам крив за зла која би требало да кажњава!" (Закон, Фредерик Бастија)

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi