Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Za medijske projekte sada 13 miliona dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 01. 2019.

Autor: N. Kovačević Izvor: Danas

U Užicu povećan medijski budžet za pet miliona dinara

Za medijske projekte sada 13 miliona dinara

Umesto prošlogodišnjih osam miliona dinara, za sufinansiranje medijskih projekata biće izdvojeno 13 miliona dinara iz ovogodišnjeg užičkog budžeta.

Dodatna dva miliona dinara su planirana za prenos sednica lokalne skupštine i oglašavanje gradske uprave.

U odnosu na gradove slične veličine, Užice je godinama za tu namenu izdvajalo veoma mali iznos, dok se na konkursima za sufinansiranje prijavljivalo sve više medijskih projekata. I novi iznos, iako je povećan za pet miliona dinara i predstavlja oko 0,4 odsto užičkog budžeta koji je planiran u iznos od 2,9 milijardi dinara, daleko je manji od preporuke novinarskih udruženja da ta suma bude dva odsto budžeta lokalnih samouprava.

– Iznos smo povećali, pre svega, zbog višegodišnjih zahteva medija, ali i predloga Ministarstva za kulturu i informisanje koje nas je suočilo sa poređenjima sa gradovima slične veličine po kojima je Užice izdvajalo mnogo manje novca za tu namenu, rekao je za Danas užički gradonačelnik Tihomir Petković. Podsetivši na to da je Užice prošle godine bilo među prvim lokalnim samoupravama koje su raspisale konkurs za sufinansiranje medijskih projekata početkom godine, on je dodao da će i ove godine taj konkurs biti raspisan do kraja januara ili početkom februara.

Navodeći da je „u principu zadovoljan načinom na koji se realizuju medijski projekti koji su podržani budžetskim novcem“, on je naveo da bi to „moglo da bude i kvalitetnije i da bi kvalitet trebalo da bude i posledica aktivnosti lokalne samouprave, odnosno da se zajedno sa medijima osmišljavaju načini informisanja koji će za građane biti najkorisniji“. O utisku da većina medija izbegava kritički odnos prema gradskoj vlasti i da konkuriše sa projektima kojima afirmišu njen rad, Petković je rekao da „nije siguran da je to baš tako“.

– Mediji konkurišu sa projektima kojima žele da pokažu da će biti korisni za građane Užica i zbog toga se izdvaja novac u budžetu. Čini mi se da, proteklih godina, u Užicu to nije značilo da nije bilo kritika lokalne vlasti upravo od medija koji su dobijali najviše novca na konkursima, naveo je Petković i dodao da se sufinansiraju oni projekti koji se bave temama koje su važne za užičku javnost.

O pritiscima na lokalne medije, na šta nezvanično ukazuju njihovi vlasnici i novinari, od zahteva da se prate svakodnevne aktivnosti gradskog rukovodstva, preko izražavanja nezadovoljstva načinom na koji izveštavaju o pojedinim događajima, do toga da se medijima koji kritikuju vlast dodeljuju izuzetno mala sredstva na konkursima za sufinansiranje projekata, Petković kaže da „lokalna vlast u Užicu to ne čini“.

– Nismo politički naivni. Umeli bismo da predupredimo neke medije koji najoštrije pišu o nama i da sa mnogo više novca „kupimo“ njihovu podršku, ali mi to ne radimo. Činjenica da u Užicu imamo lokalne medije koji ozbiljno kritikuju vlast, govori o tome da mi to ne radimo, tvrdi Petković.

Osam miliona za 20 projekata

Prošle godine, od 42 pristigla projekta, od kojih jedan nije ispunio uslove konkursa, na predlog stručne komisije (Goran Reković, Udruženje sportskih novinara Srbije, Igor Kostić, Udruženje radio-stanica RAB Srbija, i Ivan DŽodić, novinar BKTV News) podržano je 20 projekata sa osam miliona dinara, koliko je bilo planirano za tu namenu u užičkom budžetu. Polovina tog iznosa je dodeljena dvema televizijama – užičkoj TV5 i čačanskoj TV Lav plus, dok je druga polovina raspodeljena na četiri radio-stanice, dva štampana medija i 12 sajtova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi