Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Sutra o novcu za projekat Novosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

01. 08. 2019.

Izvor: Fonet

Sutra o novcu za projekat Novosti

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da će u četvrtak biti izdato saopštenje komisije vezano za odabravanje novca za projekat Večernjih novosti koji je nakon kursu tog ministarstva za sufinasiranje javnog interesa u medijima dobio dva miliona dinara.

Vukosavljević je na pitanje novinara kako komentariše to što je medij u vlasništvu države dobio novac iako u konkursu piše drugačije, rekao da očekuje saopštenje i da zato ne želi da komentariše slučaj.

Na pitanje u vezi sa zahtevom medijskih udruženja da bi trebalo obavezati lokalne samouprave da izdvajaju minimum dva odsto iz budžeta sa sufinansiranje javnog interesa u medijskim projektima, Vukosavljević je rekao da su bili takvi zahtevi, ali da je realnost drugačija.

"Ono što mi čvrsto zastupamo to je da bi lokalne samouprave trebalo da izdvajaju minimum jedan odsto i da pažljivim i pedantnim finansiranjem ohrabruju one medije koji ostvaruju misiju medija, a to je pravilno informisanje javnosti", rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, to nije jedina misija medija, jer postoji i kulturna i obrazovna misija. On je dodao da se događalo da pojedine opštine nisu raspisivale konkurse za finansiranje i sufinansiranje medija.

"Mi se trudimo da obeshrabrimo takve pokušaje. Videćemo po usvajanju teksta medijske strategije da li će u zakonu koji iz toga proizilazi biti minimum jedan odsto budžeta namenjen za medije", rekao je Vukosavljević.

U ovom trenutku država izdvaja 0,74 odsto budžeta i za kulturu i informisanje, odnosno nepunih 0,5 odsto za kulturu i 0,25 odsto za informisanje, objasnio je Vukosavljević i dodao da je to nedovoljno i da društvo mora da ima trajnu i pojačanu svest kada je u pitanju izdvajanje za kulturu i informisanje.

Vukosavljević je rekao da ne veruje u insinuacije da su se pojedini članovi komisija "talili", ali i da ohrabruje sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nekim neregularnim i nezakonitim radnjama, da to dostave Ministarstvu koje će to"vrlo pažljivo analizirati".

Odluke komisija, koje su sastavljene od predstavnika različitih medijskih udruženja i asocijacija, nezavisnih i drugih stručnjaka iz oblasti medija uglavnom, sigurno nisu savršene, kao i da u svakoj komisiji gde ljudi odlučuju na osnovu nekih opštih kriterijuma o partikularnim projektima postoje neki problemi.

Vukosavljević je još jednom zamolio da svi pokušaju da zaustave tzv. glasine, jer svaki put kada neko nije dobio sredstva ili nije dobio traženu količinu sredstava, on komisije ministarstva optužuje za nezakonite ili protivzakonite radnje.

"Naravno, ne negiram da takvih fenomena ima i upravo zato ohrabrujem sve koji imaju saznanja o njihovim postojanjima da nas o tome obaveste", rekao je Vukosavljević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi