Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  BIRN: Najveći udeo u raspodeli sredstava imali provladini tabloidi i firme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

09. 09. 2019.

Izvor: Danas

BIRN: Najveći udeo u raspodeli sredstava imali provladini tabloidi i firme

Nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata i odsustvo medijskih stručnjaka najveći problemi prilikom redistribucije novca na javnim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Ovo istraživanje pruža detaljnu analizu o medijskim udruženjima koja su imenovala članove komisija i njihovom stručnom kapacitetu za obavljanje ovog posla i nudi preporuke za uspostavljanje kriterijuma za izbor članova, navodi se iz BIRN-a.

Kako navode, istraživanje pokazuje da su članovi konkursnih komisija neretko birani iz redova bliskih vlasti, te da su najveći udeo u raspodeli sredstava imali provladini tabloidi i firme, dok su relevantna udruženja izostajala iz učešća u komisijama.

„Tako je na primer na konkursima u Vojvodini u 38 opština u samo četiri mesta bilo članova komisija iz relevantnih i reprezentativnih medijskih udruženja, dok je društvo novinara Niša imalo dvostruko više članova u konkursnim komisijama Ministarstva kulture i informisanja u 2018. godini, u odnosu na udruženja kao što su NUNS ili UNS“, ističu iz BIRN-a.

Istraživanje obuhvata podatke o javnim konkursima lokalnih samouprava u periodu od 2015. do 2018. godine.

Ceo izveštaj „Javni konkursi i komisije: Medijska udruženja karika u lancu korupcije“ možete pročitati ovde.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

09.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:19

šta je ovo

Šta je to BIRN da nam drži lekcije?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi