Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  UNS: Skandalozna prodaja Politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

17. 07. 2012.

Izvor: UNS

UNS: Skandalozna prodaja Politike

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je saznanjem da je naš najstariji dnevni list, Politika, krišom i preko noći promenio vlasnika. Iza leđa javnosti, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu Politike od pedeset posto prodat je do sada potpuno nepoznatoj firmi Ist media grup (East Media Group) sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uroš Stefanović.

UNS podseća da je Politika važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu i na taj način što je zadržala polovinu vlasništva, „zlatnu akciju“ u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela.

UNS zahteva da odlazeća Vlada Srbije, premijer Mirko Cvetković i ministar kulture Predrag Marković, kao i zamenik premijera Ivica Dačić, podrobno obaveste javnost o svim okolnostima ove skandalozne transakcije. Prema saznanju UNS-a, imućni biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan je sa Ist media grupom, a mesecima je nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu Politike, posredstvom Kurira ili na drugi način.

UNS traži da Cvetković, Marković i Dačić hitno odgovore da li su utvrdili ko je konačni vlasnik Ist media grupe i odakle potiče novac za ovu kupovinu. Šta je sa pravom preče kupovine koje je država imala preko Politike AD? Da li je Miroslav Bogićević povezan sa Ist media grupom? Da li Komisija za zaštitu konkurencije zna ko je pravi vlasnik Ist media grupe? Kojom brzinom je antimonopolska komisija izdala rešenje kojim je odobrena kupovina? Da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala? Ko je dao bankarsku  garanciju, odnosno pokriće za kredit kojim je kupljena Politika? Da li je istina da se radi o transakciji vrednijoj od deset miliona evra? Šta je država preduzela da se uveri da iza transakcije ne stoji kapital sumnjivog porekla? Šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika Politike u Agenciji za privredne registre, odnosno juče kada je i zahtev podnesen? Da li je tačno da je advokatica Ist media grupe bivša zamenica direktora APR? 

Čemu tolika žurba i tajnost?

UNS upozorava i staru i novu vlast u Srbiji da sve okolnosti prodaje Politike moraju biti do kraja javne budući da je reč o važnom javnom dobru koje pripada građanima, tradiciji i kulturi srpskog naroda.

UNS podseća novu vlast da se koalicionim sporazumom obavezala da će „u potpunosti obezbediti javnost i transparentnost vlasničke strukture u medijima“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi