Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Priča o "Farmakomu" je nameštena?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

18. 09. 2012.

Autor: N.N. Izvor: B92

Priča o "Farmakomu" je nameštena?

Predsednici NUNS i UNS ocenjuju da Vučićeva izjava da je vlasnik Farmakoma nateran da kupi Politiku, liči na to da iza svega stoji dogovor Bogićevića i vlasti.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović analizirao je za Jutarnji dnevnik izjavu Aleksandra Vučića. Prema njegovom mišljenju, nastup Aleksandra Vučića na javnom servisu liči na politički folklor, jer i kupovina "Politike" i slučaj "Agrobanke" zahtevaju mnogo ozbiljniji pristup, pre svega prema javnosti.

"Moram da priznam da meni Vučićev komentar deluje dosta neozbiljno, jer priča da je Miroslav Bogićević, odnosno 'Farmakom', nateran da kupi 'Politiku' predstavlja nešto što ne izaziva ni minimum interesovanja javnosti o celom ovom slučaju, kao ni priča o tome da se ne spominje ko je vlasnik 'Novosti'", kaže Obradović.

On kaže da je od Vučićeve izjave očekivao neka nova saznanja . "Međutim, gospodin Vučić nije izneo u 'Dnevniku' ništa što unosi novo svetlo u ovaj slučaj, jer je svima bilo poznato da iza kupovine VAC-ovog udela u 'Politici' stoji firma 'Faramkoma' u Moskvi", dodaje Obradović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je došlo do neke vrste dogovora između gospodina Bogićevića i novih vlasti i otud ta priča o "nateravanju" na kupovinu.

 Predsednica udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže da joj se iz Vučićeve izjave čini da je samo VAC ovde nije napravio nikakav prekršaj.

"Problem u prikrivanju prodaje 'Politike' je taj što su ljudi koji su vodili brigu o udelu države u tom listu, pre svega Upravni odbor 'Politike', izigrali poverenje i u najmanju ruku nesavesno gazdovali državnom imovinom", kaže Smajlovićeva za B92.

Na pitanje šta je novo saznala iz Vučićeve izjave, ona kaže da je saznala da je Miroslav Bogićević lagao kad je rekao da nije kupio "Politiku" kao i da je DS lagala kada je rekla da nema pojma ko je kupio "Politiku".

"I mi smo sada otkrili da je razlog što mi nemamo nikakvog uspeha u borbi da vlasništvo nad medijima učinimo transparentnim i da se država povuče iz uticaja na medije - zapravo taj što se država bori protiv nas i da je upravo država ta koja namešta kupovine i prikrivena vlasništva i da čak i tajkuni države i poltičara kupuje medije samo da bi ih prepustili političkoj vlasti", ocenjuje Smajlovićeva.

I ona smatra da je očigledno da je Bogićević razgovarao s vlašću i da je bio u istrazi, odnosno da je po svoj prilici ispitan.

"Ja razumem potrebe vlasti da sačuva kompanije u kojima su radnici zaposleni. Ali, nije Bogićević taj koji je trebalo da štiti državnu imovinu u 'Politici'. Prema tome, meni se čini da, kada se na ovaj blagonaklon način govori o firmama Bogićevića, ja u tome prepoznajem nameru da se dugovi 'Farmnakoma' i gospodina Bogićevića, prema državnim bankama, kakve su 'Privredna banka' i 'Agrobanka', da se ti dugovi pretvore u vlasništvo nad 'Politikom'", zaključuje predsednica UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi