Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  "Farmakom" kupovao za demokrate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

18. 09. 2012.

Autor: N. N. Izvor: Večernje novosti

"Farmakom" kupovao za demokrate

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić o pokušaju preuzimanja "Politike", "Novosti" i "Dnevnika"

Šabačka firma "Farmakom" bila je primorana da preko svojih ćerki firmi i novoosnovanih preduzeća učestvuje preko različitih firmi iz inostranstva u kupoprodaji ili kupovini potraž ivanja tri dnevna lista - "Politike", "Novosti" i "Dnevnika". Ovo je sinoć u Dnevniku RTS otkrio potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.


Razjašnjavajući ovu medijsku ujdurmu, Vučić objašnjava da polako dolazi i do preciznijih podataka o načinu propasti "Agrobanke":

- Tog čoveka (vlasnika "Farmakoma") pretpostavljam nikada nije ni interesovao takav posao, ni medijski biznis, nego je to bila usluga najvećoj političkoj stranci u prošloj vladi. On je platio deo iz svog obrta, ali pošto nije bilo više slobodnih sredstava, onda mu je dat kredit iz "Nove Agrobanke" i "Privredne banke Beograd", državnih banaka. Razume se, to je bilo obezbeđeno ili nedovoljno obezbeđeno nekim drugim stvarima. Onda je taj novac uplaćen za kupovinu "Politike" i potraživanja "Novosti".

imamo nekoliko problema: u narednih nekoliko dana moći ćemo da zaštitimo državu, a da pri tome ne vodimo hajku protiv te firme. Jer, danas ta firma zapošljava 3.500 ljudi i ima 5.000 kooperanata.

Pokušaćemo da pronađ emo da državi bude vraćeno ono što je njeno. Ovde je u pitanju moralna i politička odgovornost, a videćemo i sve ostale vrste odgovornosti. Državni organi će to ustanoviti i to nije moj posao.

Potpredsednik Vlade, koji danima odmotava ovo klupko, još dodaje:

- Ugovor o kupoprodaji vlasničkog dela "Politike" potpisan je 29. juna 2012. godine između "Ist medija grupe" iz Moskve kao kupca i "Ost holding" GMBH iz Beča kao prodavca - kaže Vučić.

- Predmet ugovora je vlasništvo u "Politika njuz end magazins" (PNM).

Kupoprodajna cena je 4.750.000 evra. Uplaćeno je 4.000.000 evra, a ostala je obaveza da se do kraja godine plati ostatak od 750.000 evra, uz uvećanu kamatu od 1,5 odsto. Promena jednog člana društva u Agenciji za privredne registre (APR) je izvršena pa je umesto "Ost holdinga" GMBH iz Beča upisana "Ist medija grupa" iz Moskve. Razume se, tu je predmet potraživanja koje "Vac" ima prema PNM Beograd i preduzeću "Politika štamparija Beograd" od 12.304.273,12 evra.

Prema Vučićevim rečima, na ovakav način "Ist medija grupa" je kupila polovinu vlasničkog udela "Politike" (druga polovina je u vlasniš tvu države). Naglasio je da su drugačije procedure sprovedene kada su u pitanju "Dnevnik Vojvodina pres" d.o.o i "Večernje novosti":

- Tu nije reč o kupovini vlasničkog ugovora nego kupovini potraživanja koja su obezbeđena založnim pravom. Interesantno je da je to neka vrsta političkog kriminala, uz ekonomske zloupotrebe. Kada je u pitanju privatizacija "Novosti", Vučić kaže da je 18. januara 2012. potpisana sesija između "Vaca" iz Esena, i firmi "Bentoko" iz Nikozije, "Anteras" iz Lihtenštajna, i "Medijan ingendžmejt" iz Drezdena od 14.942.261 evro. Tu su ustupljena potraživanja, a dužnici zajmova imaju potraživanja prema društvima "Ardos holding" GMBH iz Austrije, "Trimaks investment" GMBH iz Austrije i "Karamat holding limiting".

Interesantno je da bi ove prve tri firme mogle, radi naplate svojih potraživanja, da od ove druge tri firme zatraže prodaju založenih akcija. To je vrlo komplikovana operacija. Savrš eni zločini ne postoje i pravo i pravdu ne možete da pobedite.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi