Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Smajlović: Cilj je bila kontrola medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

19. 09. 2012.

Autor: N.N. Izvor: Pregled

Smajlović: Cilj je bila kontrola medija

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je juče da je, ako su tačni navodi Aleksandra Vučića o kupovini „Politike“, vlasnik „Farmakoma“ Miroslav Bogićević lagao da nije kupac, a Demokratska stranka da nije imala pojma ko je kupio novine.

Smajlović je agenciji Beta rekla da je akcija preuzimanja „Politike“ i „Novosti“ počela još u januaru ove godine, pre nego što je DS izgubio vlast, s ciljem da se konsoliduje kontrola nad medijima. 

Tu kontrolu DS je, prema njenoj oceni, već imala „u momentu kada je svog tajkuna Bogićevića zamolila ili zadužila da kupi 'Politiku'“. „Mi sada znamo da je u Srbiji bilo nemoguće izboriti se za najvažniji evropski medijski princip, transparentnost vlasništva u medijima, zato što je država bila protiv nas i bila je prva koja se borila da se sakrije vlasništvo i ohrabrivala je tajkune da kupuju medije i da formiraju uređivačku politiku koja je odgovarala stranci na vlasti“, ocenila je bivša glavna urednica „Politike“. Predsednica UNS-a je ranije juče za RTS rekla da su za zaštitu državne imovine u „Politici“ bili zaduženi bivša predsednica Upravnog odbora Sonja Liht i bivši premijer Mirko Cvetković, i ocenila da država podstiče, umesto da se bori protiv netransparentnosti vlasništva u medijima. „Bivši suvlasnik države u 'Politici', nemački Vac prodao je svoj udeo u skladu sa ugovorom, a pravi problem leži u tome što država nije iskoristila svoje pravo preče kupovine“, kazala je Smajlović. „Nije gospodin Bogićević bio zadužen za to da čuva državnu imovinu, da gazduje 'Politikom' u ime države. Za to su bili zaduženi Sonja Liht i Mirko Cvetković“, istakla je Smajlović. Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetost i doskorošnja predsednica UO „Politike“ Sonja Liht izjavila je juče da su članovi UO pokušavali da nađu novac za otkup udela od kompanije „Vac“, ali i da bi i to bilo problematično, jer bi tada država bila jedini vlasnik.

„To bi značilo da država opet ulazi u puno vlasništvo nad nekim medijem, što je suprotno medisjkoj strategiji koju je prihvatila prethodna vlada, odnosno da država izađe iz vlasništva u medijima“, objasnila je Liht. Ona je na pitanje kako reaguje na navode prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića o prodaji lista kao „političkom kriminalu uz ekonomske zloupotrebe“, Liht je kazala da o tome zna koliko i svaki građanin, iz medija.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi