Naslovna  |  Aktuelno  |  Šta je UNS rekao, a šta (ni)je objavljeno  |  Šta je UNS rekao, a šta je TV N1 objavila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Šta je UNS rekao, a šta (ni)je objavljeno

30. 01. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Šta je UNS rekao, a šta je TV N1 objavila

Novinarka N1 televizije Jelena Mirković objavila je u televizijskom prilogu sopstveni zaključak i pripisala ga izjavi predstavnice UNS-a. Povod za juče emitovani prilog bio je početak suđenja između nekadašnjeg šefa deska „Večernjih novosti“ Srđana Škora, kojeg zastupa advokat UNS-a, i kompanije Novosti.

Novinarka je u prilogu, koji je objavljen i na sajtu N1 televizije, rekla:

“Iz Udruženja novinara Srbije ističu da je cenzura u novinarstvu drastično porasla u odnosu na prethodne godine i da je sloboda javnog mišljenja svedena na minimum”.

Predstavnica UNS-a Dragana Bjelica govoreći o cenzuri u izjavi za N1 nije navodila uporedne podatke i nije rekla da je “sloboda javnog mišljenja svedena na minimum”.

Bjelica prati slučaj nezakonitog premeštanja Škora iz Novosti u list Sport, nakon što je na RTS-u kritikovao sastav nove srpske vlade na dan inauguracije aprila prošle godine, a govoreći o cenzuri navela je konkretne podatke iz poslednjeg, prošlogodišnjeg istraživanja UNS-a prema kojima je 40 odsto novinara reklo da je izloženo cenzuri, a da njih blizu 50 odsto veruje da se iz straha od cenzure kolege izlažu samocenzuri.  

Inače, osim ovog iz 2014, UNS je i 2012. godine sproveo istraživanje u kojem je 46 odsto ispitanih navelo da je povremeno izloženo cenzuri, konstantno 9.1 odsto, dok je 43.7 ispitanih odgovorilo da cenzuri nije bilo izloženo nikada. Njih 1.2 odsto nije odgovorilo na pitanje. Na pitanje da li su primetili da njihove kolege pribegavaju samocenzuri u strahu od cenzure 49.2 odsto ispitanih je odgovorilo potvrdno.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

13.02.

2016.

Jerotije [neregistrovani] u 12:35

Nepravda

Slazem se, nije objavljeno i nije to fer,ali koliko je fer to sto vi svojim ne(cinjenjem) u svojem mediju ne dozvoljavate drugacije misljenje komentatora?

Odgovori
pet

30.01.

2015.

NOVINAR [neregistrovani] u 23:15

DA NE CENZURA

O CEMU PRICA OVA BJELICA NOVINARKA JE I REKLA DA IMA CENZURE A LI NIJE SPOMENILA PROCENTE KO DA JE TO BITNO

Odgovori
pet

30.01.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:28

Igranje?

Ne razumem, jeste li i vi poceli da se igrate novinarstva? Da li Bjelica demantuje to sto je novinsrka stavila u navodnike, ili njeno tumacenje?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi