Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jelka Jovanović: Nezavisni mediji nisu izgubili svrhu postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 07. 2020.

Izvor: Beta

Jelka Jovanović: Nezavisni mediji nisu izgubili svrhu postojanja

- Stvar je mentalne higijene uzdržati se listanja, gledanja i slušanja onoga što serviraju režimski mediji u Srbiji pod firmom novinarstva, kazala je Jelka Jovanović, urednica Novog magazina i novinarka Danasa.

Ona je u intervjuu za portal Direktno.rs ocenila da nezavisni mediji nisu izgubili svrhu postojanja i da “imaju novi život”.

“Ekspanzija portala i širenje društvenih mreža, s narastajućim brojem redakcija koje se uspešno bave istraživačkim novinarstvom i kod nas i u svetu, pokazuje da mediji imaju novi život, preciznije imaće ga kad sakupe više publike nego što je imaju tradicionalni mediji”, kazala je Jovanović.

Dodala je da su značaj izgubili tradicionalni mediji, posebno politički nedeljnici i radio, ili su se pretvorili u “ogoljena propagandna sredstva”, poput televizija i tabloida.

Jovanović je kazala da je aktuelni režim u “dobroj meri” uticao na urušavanje nezavisnih i profesionalnih redakcija, ali i da su devedesete godine bile “nož u samu suštinu novinarstva”.

“Devedesete su bile nož u samu suštinu novinarstva, sa ratno-hučkačkim i ratno-propagandnim manipulacijama, drastičnim kaznama medijima koje su sproveli Šešelj i njegov najbolji đak Vučić”, ocenila je ona.

Jovanović je istakla da su Aleksandar Vučić i SNS većinu medija u Srbiji stavili u direktnu funkciju stranačke propagande.

“Prosto, postaje stvar mentalne higijene uzdržati se listanja, gledanja i slušanja onoga što serviraju pod firmom novinarstva. Počev od idolopokloničkog prenošenja svake reči Vučića i njegovih najbližih saradnika, bez pitanja - a i kada pitaju, bolje da to ne čine! – bez analize serviranih podataka”, kazala je urednica Novog magazina.

Na pitanje da li se može očekivati da se RTS kao javni servis oslobodi uticaja vlasti na uređivačku politiku, Jovanović je rekla da na otvaranje javnog servisa presudno mogu i moraju uticati ljudi koji tamo rade.

“Informativni programu je najveća rak-rana, mada bi se moglo govoriti i o nekim drugim segmentima. Činjenica da su poslednjih godina mnoga zvučna imena otišla pokazuje da nešto debelo ne štima u RTS-u. Svi pritisci sa strane neće biti dovoljni ukoliko urednici i novinari RTS-a ne budu želeli da rade svoj posao kako treba”, ocenila je Jelka Jovanović za Direktno.rs.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi