Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lokalni mediji – Slučaj Vranje: Zazidani OK Radio na čekanju dok se “ispita tržište”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 08. 2022.

Autor: JUGpres Izvor: JUGpres

Lokalni mediji – Slučaj Vranje: Zazidani OK Radio na čekanju dok se “ispita tržište”

Iako su prošla više od dva meseca od „zazidavanja“ prostorija OK radija u Vranju, zid makao s mesta nije, a kad će, ne zna se. U međuvremenu je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju, osoba koja je identifikovana kao inspirator ovog, i još nekoliko vrlo ozbiljnih pritisaka na ovaj vranjski medij, Dejan Nikolić Kantar, je u pritvoru. Uhapšeni su i oni koji su lepili plakate sa likom člana Stalne radne grupe za bezbednost, novinara Verana Matića, i uvredljivim porukama na njegov račun po vranjskim banderama.

Zid stoji, farba po nameštaju i zidovima u kafiću „No koment“ koji posluje u okviru OK Radija, stoji. A kafić od pre nekoliko dana ne radi jer, kažu Vranjanci, niko ne sme da uđe u njega. Tako je i opstanak OK Radija, jednog od prvih opozicionih medija u Srbiji iz devedesetih godina, bukvalno pod velikim znakom pitanja.

U međuvremenu su se dešavale i razne „gimnastike“ kada je sprovođenje naloga inspekcije o rušenju bespravno podignutog zida ispred prostorija ovog medija u pitanju, pa je tako firma koju je Grad Vranje angažovao da ruši bespravno podignute objekte otkazala ugovor, a na novi poziv niko se nije javio. Sad će Gradska uprava u Vranju da “ispituje tržište”, najavljuje načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović.

„Sledeći korak koji će Gradska uprava preduzeti po ovom pitanju jeste ispitivanje tržišta u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ponovno upućivanje poziva za dostavljanje ponuda potencijalnim ponuđačima (što, naravno, teritorijalno neće biti ograničeno samo na firme koje posluju na području grada Vranja). Ova procedura će biti sprovedena bez odlaganja“, navodi Aritonović.

Koliko će da traje ta procedura nije rekao.

„Nakon raskida ugovora sa izvođačem „Polet“ d.o.o. Vranje, koji je bio angažovan da za potrebe Grada vrši rušenje bespravno izgrađenih građevinskih objekata, u dva navrata je, na osnovu člana 27. Zakona o javnim nabavkama, upućivana ponuda svim potencijalnim izvođačima koji bi mogli biti angažovani na izvršenju ovog posla, a koji su u prethodnom periodu bili u nekom poslovnom odnosu sa Gradom, odnosno Gradskom upravom Grada Vranja, i to kako onima koji posluju sa sedištem u Vranju, tako i onima koji posluju sa drugim sedištem u gradovima u Republici Srbiji“, navodi on na naše pitanje dokle je stigla procedura javne nabavke za izvođača radova na rušenju bespravno podignutih objekata u Vranju.

Na pitanje dokle se stiglo sa rušenjem zida ispred OK Radija i stambene zgrade Aritonović kaže da „rušenje zida ispred OK Radija i stambene zgrade, Gradska uprava, preko Odseka za izvršenje pri Odeljenju za inspekcijske poslove, nije izvršila iz razloga što je firma koja je bila angažovana za izvršenje ovog posla dan uoči zakazanog izvršenja obavestila Gradsku upravu da iz tehničkih razloga nije u mogućnosti da dođe na izvršenje“ i dodaje da je „iz istog razloga sa njom i raskinut ugovor.“

Čitava ova stvar je, zapravo, započela sečenjem drveta, koje je bilo na zelenoj površini ispred zgrade, i betoniranjem te površine. Interesovalo nas je ko je dao saglasnost da se to radi u samom centru Vranja, a Aritonović kaže da „što se tiče seče drva i betoniranja zelene površine na predmetnoj lokaciji, Gradska uprava niti je nekome za to dala saglasnost, niti je za to nadležna“, kao i da je „građevinska inspekcija blagovremeno reagovala i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, o čemu postoji službena evidencija“.

Ipak, drvo je posečeno, a zelena površina izbetonirana, što je bio samo uvod u „zazidavanje“ Ok radija.

Za naše pitanje da li je tačno da su vlasnici nekih firmi dobijali upozorenja iz Gradske uprave da se ne prijavljuju na poziv za izvođa radova na rušenju bespravno podignutih objekata u Vranju upravo zbog ovog kod OK Radija, a što su nam preneli neki od njih, Aritonović kaže da je „tendenciozno i maliciozno“ ali da će ipak odgovori na njega.

„Pretpostavka je, a i poprilično sam uveren u to, da nisu. Ja, lično, se sigurno takvim stvarima ne bavim, tim pre što je u interesu Gradske uprave da sprovede sve procedure koje će u krajnjoj liniji rezultirati rušenjem predmetnog bespravno izgrađenog objekta. Svakome ko nije zlonameran ovo će biti jasno, jer iz celokupne službene evidencije nedvosmisleno proističe da je Gradska uprava, kojom ja rukovodim, blagovremeno sprovela sve proceduralne radnje, kako preko Odeljenja za inspekcijske poslove, tako i preko Odeljenja za budžet i finansije – Odseka za poslove javnih nabavki“, rekao je Aritonović.

Na pitanje da li je neke bespravno podignute objekte do sada srušila ranije angažovana firma „Polet“ i koliko je novca iz budžet Vranja plaćeno toj firmi, odgovara na sledeći način:

„Firma „Polet“ d.o.o, koja je ranije bila angažovana za rušenje bespravno izgrađenih građevinskih objekata, koja je u poslovnom odnosu sa Gradskom upravom po osnovu ugovora za rušenje bespravno izgrađenih građevinskih objekata od oktobra meseca 2021. godine, na osnovu rešenja Odseka za izvršenje, u prethodnom periodu, sve do raskida ugovora, izvršila je radove čija je ukupna vrednost 910.000,00 dinara.“

Koje tačno radove, Aritonović nije naveo.

Aritonović navodi i da se u podrumu zgrade, uz koju je bespravno podignut objekat, ne nalazi garaža u kojoj se parkiraju službena vozila Gradske uprave, ali da se „ona parkiraju u blizini tog podrumskog ulaza u zgradu, u drugom ulazu“. Ovo je odgovor na naše pitanje da li je tačno da se u podrumu te zgrade, uz koju je bespravno podignut objekat, nalazi garaža u kojoj su i službena vozila uprave grada Vranja, pa i ono koje koristi gradonačelnik kao i da li je tačno, da su ta vozila isterivana iz garaže dok su trajali ovi radovi?

„Hipotetički, čak i da su se nalazila u tom podrumskom delu, već sam naveo da je nesporno da je Gradska uprava znala za izvođenje ovih radova i da je građevinska inspekcija blagovremeno preduzimala sve službene radnje“, dodao je Aritonović.

U odgovoru na pitanje da li je tačno da se u toj zgradi, pored koje je bespravno podignut objekat, nalazi sklonište za slučaj opasnosti i koja je procedura kada su takvi objekti u pitanju, a neko želi da gradi pored njih, Aritonović nije odgovorio konkretno već nas upućuje da „za to postoji Javno preduzeće za skloništa, sa sedištem u Beogradu, od koga možete zatražiti odgovor za sve nedoumice koje imate u vezi toga“.

Da li ovo znači da gradske vlasti u Vranju nemaju nikakvih „nedoumica“ kada je postupanje sa skloništima za slučaj opasnosti namenjenih građanima u pitanju, veliko je pitanje koje se pojavilo iako je ovde, zapravo, ključno pitanje šta lokalna vlast u Vranju čini u sprovođenju zakona na teritoriji kojom upravlja i, u ovom slučaju još važnije, na zaštiti novinara i medija u svom gradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi