Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rusija: Uhapšeno 18 novinara tokom anti-ratnih protesta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2022.

Autor: EFJ Izvor: NUNS

Rusija: Uhapšeno 18 novinara tokom anti-ratnih protesta

Preko 1 300 ljudi, uključujući 18 novinara, privedeno je u sredu u Rusiji, dok su se u 42 grada širom zemlje održavali skupovi protiv vojne mobilizacije koju je predsednik Vladimir Putin proglasio za rat sa Ukrajinom. Evropska federacija novinara (EFJ) zahteva oslobađanje građana koji su mirno demonstrirali kao i novinara koji su pokrivali demonstracije.

Prema nezavisnom policijskom monitoru OVD-Info, najmanje 1 328 ljudi, uključujući 18 novinara koje je identifikovao Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU), do sada je privedeno širom zemlje. Većina privedenih bile su žene. 

Većina privedenih novinara nosila je Pres prsluke i imala sa sobom profesionalne novinarske kartice. Neki od njih su brzo pušteni, drugi su dobili kaznene poene, što ih stavlja u opasnost od novčanih kazni i kratkih zatvorskih kazni. Prema OVD-Info, jednog novinara, Denisa Lipa, policija je pretukla u Moskvi kada je pokazao svoju novinarsku kartu. 

Novinar Artem Kriger, koji je uživo emitovao za SOTA-Vision, uhapšen je, optužen za ometanje saobraćaja i izdat mu je poziv u vojnu kancelariju. 

„Ovo nije prvi put da smo svedoci da policija novinare koji izveštavaju o protestima tretira kao same demonstrante“, rekao je sekretar kancelarije JMWU Andrej Jvirblis. „Ponekad se to može objasniti neznanjem policajaca, ali ovoga puta je očigledna želja da se suzbije bilo kakva informacija o protestima protiv politike vlasti. Društvo lišeno kanala informisanja liči na organizam čiji su refleksi bola atrofirani. Takva situacija je fatalno opasna“. 

„Ova ciljana hapšenja novinara od strane policije su masovna operacija cenzure“, rekla je predsednica EFJ-a Maja Sever. „Ruske vlasti očigledno čine sve da sakriju talas protesta u Rusiji. Pozdravljamo rad ruskih novinara koji preuzimaju lični rizik da obaveste javnost o talasu protivljenja ratu u Ukrajini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi