Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Marko Vidojković na listi PEN-a među najugroženijim piscima sveta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2023.

Autor: Danica Đokić Izvor: Cenzolovka

Marko Vidojković na listi PEN-a među najugroženijim piscima sveta

Među 115 najugroženijih pisaca sveta, na listi Međunarodnog PEN-a, nalazi se i pisac i novinar iz Srbije Marko Vidojković. PEN navodi da su višegodišnje pretnje Vidojkoviću posledica orkestriranih napada državnih i drugih aktera na pisce i novinare, s ciljem da ućutkaju kritički glas. „Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena i to međunarodna javnost mora da zna”, kaže Vidojković, koji je zbog pretnji morao da ode iz zemlje.

Marko Vidojković, pisac, kolumnista lista Danas i koautor podkasta „Dobar, loš, zao”, nalazi se na listi 115 najugroženijih pisaca na svetu u 2022. godini, koju je objavio Međunarodni PEN.

„Drago mi je što je Srbija došla, putem ove liste – sticajem okolnosti, preko mene – u fokus međunarodne pažnje. Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena i to međunarodna javnost mora da zna”, kaže Vidojković za Cenzolovku.

On dodaje da su napadi na novinare u Srbiji sistemski, a netrpeljivost prema kritičkom mišljenju i prema kritičkom izražavanju „kapilarna” i „organska”.

PEN: Više od 50 pretnji smrću

Vidojković je tokom 2021. i 2022. godine prijavio više od 50 pretnji smrću, od kojih su samo dve završile presudom, podseća Međunarodni PEN, objašnjavajući zašto je na listi najugroženijih pisaca.

„Direktan i iskren, pisac i novinar Vidojković poznat je po kritičkom odnosu prema vlasti u Srbiji. Vidojković je prijavljivao da je bio meta kampanja blaćenja vladajuće partije (Srpske napredne stranke, prim.nov.), uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić”, navodi PEN i objašnjava:

„Kontinuirane pretnje Vidojkoviću došle su nakon neprestanih orkestriranih napada na pisce i novinare u Srbiji, od strane državnih i drugih aktera, s ciljem da ućutkaju njihov kritički rad i izveštavanje.”

Vidojković za Cenzolovku kaže da je on najekstremniji i najvidljiviji primer onoga što se događa u Srbiji i na mikronivou. 

„Ljudi koji pokušavaju da ukažu na ono što ne valja u njihovim sredinama, takođe se suočavaju sa pretnjama, opasnostima, fizičkim napadima…”, navodi on.

PEN, između ostalog, podseća i da je Vidojković saradnik dnevnog lista Danas, čijoj je celoj redakciji nedavno jezivo prećeno salvom metaka i da će „završiti kao Šarli ebdo”.

Međunarodne organizacije – među kojima i sam PEN – nedavno su, zbog ugrožene bezbednosti, obezbedile Marku Vidojkoviću i njegovoj supruzi relokaciju iz Srbije u inostranstvo.

Vidojković ističe da PEN insistira na stalnom javljanju svih neobičnosti koje on i njegova supruga primete – sumnjivog auta, telefonskog poziva itd. 

„A svaki potencijalni odlazak u Srbiju, oni tretiraju kao ’ruski rulet’ i te odlaske ćemo svesti na neophodan minimum.”

„Sve što su međunarodne organizacije uradile da se osećam sigurnije, donelo je takav rezultat. Posle izvesnog perioda prilagođavanja, u situaciji sam da opuštenije pišem kolumne i snimam podkast. Još kada budem počeo da pišem prozu, to će biti znak da sam na putu potpunog oporavka”, kaže Vidojković i dodaje:

„To, međutim, još uvek nije slučaj. Nešto što se rastura tri godine, dan za danom, ne može da se sredi za mesec i po dana. Ali se svakako osećamo daleko bolje.”

Napadi i kampanje traju godinama

Marko Vidojković godinama je izložen pretnjama i napadima od predstavnika vlasti, u prorežimskim medijima, ali i na društvenim mrežama. Takvi napadi obično su organizovani kao kampanje. 

I aktuelni gradonačelnik Beograda i potpredsednik SNS-a Aleksandar Šapić više puta je tužio Vidojkovića i Nenada Kulačina, koautora podkasta „Dobar, loš, zao”. Šapić je, između ostalog, javno pretio ovom voditeljskom dvojcu da će „im iščupati srce”, ali je krivična prijava protiv njega – odbačena

Posle odlaska Vidojkovića u inostranstvo, policija je nedavno bila na vratima stana njegove majke u Beogradu. Iz MUP-a su tada saopštili da je reč o nalogu za „procenu bezbednosti novinara”.

Na pitanje Cenzolovke da li ima garanciju da će do trenutka dok se ne bude osećao bezbedno moći da ostane na van zemlje, Vidojković odgovara:

„PEN i sve druge organizacije čine sve što je u njihovoj moći da ne idem u Srbiju. Svi zajedno radimo na tome da ne bude makar nekih protokolarnih smetnji za ostanak negde drugde. Stoga nema bojazni da ću za mesec ili dva morati da se vratim.”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi