Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS i Kurir: Odužimo se herojima albanske golgote
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 05. 2023.

Autor: Jelena S. Spasić Izvor: Kurir

Završavamo mauzolej na Vidu, građani biraju uniforme za srpske vojnike

UNS i Kurir: Odužimo se herojima albanske golgote

Akcija Kurira i UNS „Odužimo se herojima Albanske golgote“, kojom ćemo da izradimo i postavimo dve bronzane statue srpskih vojnika na ulazu u spomen-kosturnicu, ulazi u završnu fazu zahvaljujući Ministarstvu za rad s Nikolom Selakovićem na čelu

Za bronzane srpske vojnike, koji će pred mauzolejom na ostrvu Vido odavati večnu stražu junacima koji počivaju u spomen-kosturnici i u „plavoj grobnici", uskoro ćemo da biramo uniformu. Time ćemo se, konačno, posle osam i po decenija od izgradnje spomen-kosturnice, u punom smislu odužiti slavnim precima. Precima koji su prošli Albansku golgotu u zimu 1915/16, ali ih je smrt stigla na grčkom ostrvu spasa Krfu i onom smrti Vidu.

Krasnovljev projekat

Mauzolej će biti kompletno završen po projektu čuvenog Nikolaja Krasnova. Akcija Kurira i UNS „odužimo se herojima Albanske golgote" ulazi u završnu fazu zahvaljujući Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja s Nikolom Selakovićem na čelu. 

Dve bronzane statue srpskih vojnika od po 3,5 metara visine, na koje više od 80 godina čekaju postamenti na ulazu u spomen-kosturnicu, nikada nisu izrađene jer je kompletan završetak mauzoleja omeo početak Drugog svetskog rata. Kurir i UNS su već pokrenuli akciju dobrovoljnog skupljanja priloga za njihovu izradu i postavljanje, a do sada je na namenskim računima UNS prikupljeno 2.438.322,54 dinara i 1.058,31 evro (grubi proračun Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 2015. bio je da je potrebno oko 128.000 evra (sada će Zavod raditi novu procenu), a na stranici www.uns.org.rs podaci su o donacijama. Akcija će sada biti završena u sklopu šireg projekta rekonstrukcije i sanacije spomen-kosturnice, koju na inicijativu ministarstva izvodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. 

- Pre svega, velika zahvalnost listu Kurir i Udruženju novinara Srbije na inicijativi da impozantni mauzolej, koji je građen tridesetih godina prošlog veka, ne samo bude saniran i rekonstruisan, na čemu ćemo uskoro da radimo, već i do kraja realizovan po projektu Nikolaja Petroviča Krasnova, velikog ruskog arhitekte koji je bio i dvorski arhitekta kralja Aleksandra Karađorđevića - kaže za Kurir ministar Selaković. 

Krasnov je projektovao i da s leve i desne strane ulaza u mauzolej budu statue srpskih vojnika na večnoj straži palim junacima za oslobođenje i ujedinjenje našeg naroda. 

Kovid sve zaustavio 

Svetinja našeg naroda na Vidu, naglašava Selaković, već duže vreme nije bila izložena temeljnoj i ozbiljnoj rekonstrukciji. 

- Za stogodišnjicu pobede u Velikom ratu sređena je spomen-kosturnica na groblju Zejtinlik, a sledeća je trebalo da bude ona na Vidu. Pre više od tri godine urađen je projekat sanacije i rekonstrukcije, ali je pandemija zaustavila realizaciju. I zato je ministarstvo danas, kada je kovid već za nama, pokrenulo inicijativu kod Zavoda da urade opservaciju stanja spomen-kosturnice i, ako je potrebno, reviziju postojećeg projekta rekonstrukcije i sanacije - objašnjava Selaković.

- Na nama je da danas, završavajuć i to delo, razrešimo dileme koje su naizgled u detaljima, ali su ti detalji veoma bitni. Na osnovu sačuvanih Krasnovljevih skica ne možemo da utvrdimo kakva je uniforma bronzanih vojnika. Neposredno pred Drugi svetski rat sproveden je konkurs za to rešenje, ali materijali nisu sačuvani. Naši vojnici su na početku Prvog svetskog rat nosili uniformu modela iz 1908. godine, kao u filmu „Marš na Drinu“, u čijem sastavu je bila i šajkača. Iz rata su izašli u francuskoj „blue horizon" uniformi, koje smo kupili kada je naša vojska otišla na Solunski front. Na šlemu M15 tipa „adrijan“, umesto francuskog dijagrama RF, stajao je srpski državni grb - objašnjava Selaković, pa ističe: 

Hologrami 

- Namera nam je, a zahvaljujući inicijativi Kurira, podržanoj od UNS, da paralelno sa pripremom rekonstrukcije i sanacije spomen-kostumice radimo i na idejnom rešenju izgleda uniformi, u šta želimo da uključimo naše građane. Ideja nam je da na ta dva postamenta na kojima treba da stoje statue postavimo hologramske predstave naših vojnika u nekoliko varijanti, rađene u skladu s uputstvima stručnjaka, te da sprovedemo anketu da građani sami odaberu u kakvoj bi uniformi trebalo da budu bronzani vojnici. 

Zavod počinje sa opservacijom postojećeg stanja, zatim sa ažuriranjem projekta rekonstrukcije, a plan ministarstva je da do kraja leta budu postavljene hologramske predstavke vojnika. 

- Želim da zahvalim svima koji su do sada dali prilog za izradu statua i da naglasim da će država snositi sve preostale troškove, čiji ćemo tačan iznos znati nakon izveštaja Zavoda. Knjiga donora biće izložena u mauzoleju po završetku projekta. Dužnost države je da vodi računa o svojim ratnim vojnim memorijalima, bilo da se oni nalaze u Srbiji ili van njenih granica - ističe Selaković. 

A mi dodaj emo da će Kurir i UNS o utrošku sredstava s računa UNS obavestiti javnost kada budu iskorišćeni za realizaciju projekta izrade i postavljanja statua. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi