Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novi roman Dušana Miklje "Istraga o neprilagođenima" u prodaji: Istina je baklja kojom nam slobodni osvetljavaju put
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 09. 2023.

Izvor: euronews.rs

Novi roman Dušana Miklje "Istraga o neprilagođenima" u prodaji: Istina je baklja kojom nam slobodni osvetljavaju put

Istražujući slučaj neprilagođenih, Miklja preispituje mnoge paradokse naše civilizacije, nad kojima je svako od nas nekad bio zamišljen.

Istraga koju je Dušan Miklja, jedan od najznačajnijih srpskih putopisaca, odlučio da sprovede i da sve pojedinosti do kojih je došao zabeleži na stranicama svoje nove knjige "Istraga o neprilagođenima" razlikuje se od svih drugih po tome što je istražitelj potpuno sam u naumu da osvetli i približi predmet istražnog postupka.

Čitalac je jedini očevidac - on će imati uvid u svaki njen segment. Ko su neprilagođeni? Zbog čega je pisac odlučio da pokrene istragu o njima? Ko je nalogodavac? Kakav je epilog istrage? Čitalac koji postavi ta pitanja više nije očevidac, već piščev saučesnik u istrazi. Istražujući slučaj neprilagođenih, Miklja preispituje mnoge paradokse naše civilizacije, nad kojima je svako od nas bio bezbroj puta zamišljen.

Piščevo pozivanje na ličnosti koje su promenile istorijske tokove i njegov razgovor sa njima uveriće vas u to da samo slobodni ljudi imaju snagu da istinu pronose kroz život kao baklju, osvetljavajući tako put i sebi i drugima.

Dušan Miklja je rođen 1934. godine u Beogradu.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za engleski jezik i književnost. U životu se najviše bavio rečima - kao profesor, prevodilac, novinar i pisac. Autor je više romana, zbirki priča, putopisno-esejističke proze, životopisa, drama i publicističkih dela. Njegov roman "Njujork, Beograd" dobio je Nagradu "Zlatni hit liber" za jedno od najčitanijih književnih dela, i po njemu je snimljen istoimeni film.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi za dramu "Orden" dobio je Nagradu za najbolji savremeni antiratni tekst, a za dokumentarnu dramu "A lutta continua" godišnju Nagradu Radio Beograda.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije. Nova knjiga Dušana Miklje Istraga o neprilagođenima dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi