Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Res Publica: U Kragujevcu trend osnivanja internet portala koji skrivaju podatke o sebi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 10. 2023.

Izvor: Beta

Res Publica: U Kragujevcu trend osnivanja internet portala koji skrivaju podatke o sebi

Udruženje za građanski aktivizam "Res Publica" je, analizirajući medijsku scenu u Kragujevcu, ukazalo na devastiranje lokalnih medija, privilegovani položaj gradske Radio-televizije Kragujevac i pojavu internet portala "koji skrivaju podatke o sebi".

To udruženje je navelo da je "u Kragujevcu, poslednjih godina, primetan trend osnivanja internet portala koji nisu upisani u registar medija" a, kako piše u tekstu, "u najvećem broju slučajeva, nije moguće utvrditi ko su njihovi osnivači ili vlasnici, niti su poznati njihovi urednici i novinari".

Kako se navodi, ti portali svoj uticaj ostvaruju, pre svega, preko društvenih mreža, na kojima okupljaju veliki broj pratilaca, plasirajući uglavnom sadržaj preuzet od drugih medija.

"Kada vidimo da administratori portala pokušavaju da sakriju svoje identitete, kao i da ne postoje bilo kakvi kontakt podaci o urednicima ili novinarima, to izaziva sumnju da je zapravo svaki korak planiran kako bi se podaci prikrili", rekla je stručnjak za bezbednost na internetu Ivana Marković.

Kazala je da su dodatni problem i autorska prava, te da joj, kako je navela, "nije jasno kako takvi portali funkcionišu legalno".

Generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije Tamara Filipović Stevanović je kazala da je zbog odgovornosti koju nosi javno izgovorena reč važno da se zna ko je vlasnik, odnosno ko su urednik i novinari u nekom mediju.

Napomenula je da je to bitno "iako po zakonu medij nije u obavezi da bude upisan u Registar medija koji vodi Agencija za privredne registre (APR)", sem u slučaju, kako je podsetila, kada konkuriše za dodelu javnog novca.

Navela je i da bi "mediji i novinari trebalo da rade u interesu javnosti" i da izveštavaju u javnom interesu, te da su, kako je kazala, odgovorni toj istoj javnosti.

"Ukoliko se skriva ko uređuje i radi u nekom mediju, to je odmah znak za uzbunu da neko nešto želi da sakrije od javnosti", rekla je ona. Navela je da je to i protivzakonito.

"Da bi se neki medij mogao smatrati medijem on mora da ima urednički oblikovan sadržaj i javno istaknut impresum, a to je sve regulisano Zakonom o javnom informisanju i medijima", kazala je ona.

"Res Publika" je navela da informacija o vlasniku, uredniku i novinarima nije dostupna na istraživanim portalima "ikragujevac" i "Puls Šumadije", dok je portal "Kragujevčani" registrovan na fizičko lice, ali je bez impresuma, navela je i portal InfoKG koji ima impresum i angažuje profesionalne novinare, ali nije upisan u registar medija koji vodi APR.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi