Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Ima i elemenata govora mržnje": Redakcija Danasa prijavila pretnje Vlade Georgieva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2024.

Autor: Željko Bošnjaković Izvor: Danas

"Ima i elemenata govora mržnje": Redakcija Danasa prijavila pretnje Vlade Georgieva

Pevač Vlado Georgiev je ovog vikenda na društvenoj mreži „X“ uputio pretnje redakciji Danasa, napisavši, između ostalog, „zapaliti vas treba koliko Danas“.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, kaže da je redakcija pretnje Vlade Georgieva prijavila advokatima NUNS-a u ponedeljak, a oni su prijavu prosledili dalje nadležnim organima.

„Redakcija lista i portala Danasa je navikla da dobija pretnje od uglavnom anonimnih “patriota” sa društvenih mreža, i to smo redovno prijavljivali tužilaštvu i policiji kada procenimo da pretnja ugrožava bezbednost naših novinara. Sada je u pitanju popularni pevač, javna ličnost i mislimo da je to mnogo ozbiljnija stvar jer vi kao neko ko kreira javno mnenje na taj način dajete ideju raznim manijacima da se obračunaju sa članovima naše redakcije", kaže Petrović za Danas.

On dodaje da su u septembru prošle godine stigle pretnje Danasu na Fejsbuku, kao komentar na tekst “Kakva je uloga SPC u tragičnim događajima na Kosovu”.

„Tada su nam takođe pretili spaljivanjem, pa je policija uhapsila čoveka koji je to radio. Ako je jedan građevinski radnik iz Kruševca uhapšen i procesuiran zato što je na Fejsbuku napisao da će Danas biti spaljen, ne vidim razlog da policija i tužilaštvo isto ne postupe i sa Vladom Georgievim čije su pretnje mnogo gore. Važno je da država pošalje jasan signal da novinarima niko ne sme da preti, ni ludaci, ni političari, ni građevinski radnici, a ni popularni pevači“, kaže Petrović.

Glavni urednik Danasa ukazuje i da svi koji se ne slažu sa nekim tekstom na portalu ili u listu Danas uvek mogu poslati svoje reagovanje koje će uredništvo objaviti.

„Mi smo poznati kao slobodan i otvoren medij, ko god na pristojan način želi da nas kritikuje ili polemiše može to da uradi i na našim stranicama, ali pretnje ne želimo da tolerišemo i nadamo se da će svi oni, pa i Georgiev, odgovarati po zakonu“, kaže Petrović, podsećajući da do današnjeg dana nije razrešeno ko je u novembru 2022. godine poslao preteću imejl poruku u kojoj se pretilo zaposlenima u Danasu da će završiti kao pariski Šarli Ebdo.

Advokat NUNS-a Rade Đurić, koji je sastavio krivičnu prijavu protiv Georgieva, kaže da pretnja upućena našoj redakciji ima dovoljno elemenata da se ispita.

„Ostalo je na tužilaštvu. Jezik je jako grub, iako nema direktne pretnje deluje mi da je to dosta ozbiljno. Neki termini se vezuju i za govor mržnje, ali svakako s obzirom na to ko izjavljuje, na uticaj koji ima ta osoba, ovaj slučaj jeste za postupanje – makar da se proveri“, kaže Đurić.

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEM-a, kaže da Vlado Georgiev u svojim pretnjama upućenim Danasu upotrebljava i izraze koji se mogu podvesti pod govor mržnje.

„‘Ustaše obične“ – takav govor pojačava snagu preteće poruke, odnosno poziva na lomaču od redakcije Danasa“, kaže Matić.

Dodaje da „Zapaliti vas treba koliko ‘Danas'“ predstavlja poruku kojom se može ugroziti bezbednost novinara.

„Na kakav god način izrečeno, da bi se izbegle odredbe Krivičnog zakonika, ova poruka se može pročitati kao poziv na paljenje redakcije i samim tim ugrožavanje života zaposlenih“, napominje Matić.

Činjenica da je u pitanju javna ličnost sa velikim brojem pratilaca, kako kaže naš sagovornik, dodatno povećava opasnost od ove pretnje.

„Ova pretnja može i podstrekački delovati na nasilne i osobe za psihičkim problemima“, navodi Matić.

Kod ovakvih pretnji je, ističe, važno da ih redakcija prijavi regularnim putem preko kontakt tačaka tužilaštvu i MUP-u.

„Mislim da je važno da tužilaštvo sasluša Georgieva, o tome šta je mislio kada je pisao ovu pretnju“, kaže Matić.

Kaže i da novinari sve više postaju meta samo zbog toga što su novinari.

„Dodatno, kada se novinari i mediji targetiraju, optužuju od strane političkog establišmenta, tabloida, ekstremista, vrlo brzo se pretapaju u pretnjena društvenim mrežama, ili putem elektronske pošte obično anonimno ali i otvoreno, kao što je ovde reč. Osećaju se silno, jer računaju na nekažnjivost“, kaže Matić.

Slobodan Ćirić, potpredsednik Udruženja novinara Srbije, kaže da ovo udruženje zastupa principijelni stav da niko nema pravo da vređa i preti novinarima.

„Svako ima pravo da svoje nezadovoljstvo medijskim sadržajima manifestuje na civilizovan način, koristeci postojeće institucinalne okvire ili bar pristojan rečnik“, kaže Ćirić, komenatrišući pretnje koje je Vlado Georgiev na mreži „X“ uputio našoj redakciji.

On dodaje da uvrede novinarima koje dolaze od poznatih ličnosti svakako imaju veću težinu.

„One nose i veću opasnost po novinarski rad, jer su poznate ličnosti često osobe na koje se mnogi ugledaju, bez obzira da li su u pravu ili ne“, kaže Ćirić.

Prema njegovom mišljenju Georgiev je pokazao elementarnu nepristojnost u svojim pretnjama na mreži „X“.

„Vlado Georgiev, sjajni muzičar, pevač, kompozitor, ovakvim istupom, pod uslovom da je sve tačno preneto u medijima, pokazao je najpre elementarnu nepristojnost, potom i neznanje o osnovnim elementima novinarskog posla u kojem neproverena informacija može biti vrlo opasna i u kom se svaka reč proverava“, priča Ćirić.

Odgovor na pitanje šta doprinosi ovakvom raspoloženju prema novinarima i medijima, kako kaže naš sagovornik, verovatno leži u pogledu koji sistem ima na novinarstvo.

„Sistem novinarstvo vidi kao drustveno politički rad u službi države i vlasti, a ne kao kritičko sagledavanje stvarnosti u traganju za istinom“, zaključuje Ćirić.

Podsećanja radi, Vlado Georgiev je za vikend izneo niz pretnji i uvreda na račun Danasa, jer u vesti o terorističkom napadu u Moskvi on nije okarakterisan tako, već kao „pucnjava“. To je bila prva vest o ovoj tragediji i nije bilo dovoljno dokaza da bi se ona nazvala „terorističkim napadom“.

Georgiev  je ispod vesti teksta ostavio komentar: “Da bog da vas rak pojeo. Sram vas bilo, zapaliti vas treba koliko Danas“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi