Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komemoracija Tomislavu Peterneku, čuvenom srpskom fotografu, održana u Pres centru UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 03. 2024.

Autor: RTS/Tanjug Izvor: RTS

Komemoracija Tomislavu Peterneku, čuvenom srpskom fotografu, održana u Pres centru UNS-a

Jednom od najznačajnijih fotografa na prostoru bivše Jugoslavije Tomislavu Peterneku povodom smrti održana je komemoracija u Pres centru UNS-a. Od fotografa oprostili su se porodica, prijatelji i brojne kolege.

Čuveni srpski fotograf Tomislav Peternek preminuo je u 91. godini u Beogradu. Bio je nosilac najvećih zvanja u profesiji i dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima.

Goran Sivački, foto-reporter i predstavnik UNS-a, istakao je da mu je Tomislav Peternek bio veliki profesionalni uzor.

„Toma je bio i moj mentor. Od njega sam naučio sve o fotografiji. On me je uveo u svet fotografije i na tome sam mu beskrajno zahvalan tokom cele karijere“, rekao je Sivački i dodao da je Peternek isticao da se posao foto-reportera prenosi s generacije na generaciju.

„Ne bih voleo da ga sada svi oplakujemo jer bi Toma uživao u našem zadovoljstvu što ga poznajemo i što on poznaje nas“, rekao je Sivački.

Peternekova ćerka Olja oprostila se od oca prisećajući se vremena provedenog s njim.

 

„Nedostaju mi naši jutarnji razgovori i miris tvoje lule koju pamtim iz detinjstva. Hvala ti što si me naučio da verujem u svoje snove i da ih ostvarim“, rekla je Olja Peternek.

Ilustrator i fotograf Jugoslav Vlahović prisetio se zajedničkih dana u NIN-u.

„U NIN sam došao 1976. godine kao mlad ilustrator i Toma me je od samog početka podržavao. Prepoznao je moj talenat i založio se da se što pre zaposlim. To sam zapamtio za ceo život“, rekao je Vlahović i dodao da je Peternek bio velom obrazovan u umetnosti i grafici.

„Bio je i ambiciozan i nije se zaustavio samo na fotografiji iz novina. Bio je neustrašiv. Niko nije mogao ni da pomisli da će on biti jedini slepi putnik u Plavom vozu kada je Tito umro. Čuvari su ga pustili. Toma je bio markantan momak i nisu ni na trenutak sumnjali da mu tu nije mesto“, podseti se Vlahović.

Mesto i vreme sahrane Tomislava Peterneka još nije poznato.

Biografija Tomislava Peterneka

Peternek je bio istaknuti foto-reporter i dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima. Rođen je 22. maja 1933. godine u Vinkovcima.

Novinskom fotografijom počeo je da se bavi 1957. godine, radeći kao foto-reporter u kragujevačkom listu Svetlost. Dve godine kasnije seli se u Beograd i počinje da radi u Borbi, a od 1962. postaje foto-reporter Mladosti.

Pored toga, radio je i u Jugoslovenskoj reviji, Ekonomskoj politici, ali i kao dopisnik velikih fotografskih agencija, među kojima su Rojters, Istlajt, Kontrast, Unicef, Korbi Sigma i druge.

Bio je član UNS-a od 1963. godine.

Njegove fotografije objavljivane su u najvažnijim svetskim časopisima, svojim foto-aparatom zabeležio najvažnije događaje iz naše istorije i mnoge bolne trenutke za naš narod, poput bombardovanja Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi