Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS u poseti zaposlenima u TV Subotica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2024.

Izvor: SINOS

SINOS u poseti zaposlenima u TV Subotica

Predstavnice Sindikata novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) izvršna direktorka Dragana Čabarkapa i članica Izvršnog odbora Nada Kalkan posetile su zaposlene u TV Subotica i pozvale ih da se sindikalno organizuju.

Razgovarale su i sa vlasnikom i direktorom Vladanom Stefanovićem koji ih je obavestio da je u njegovom vlasništvu ukupno osam madija - četiri televizije, dve radio stanice, jedan magazin i jedne novine i da svaki od ovih medija ima i portal. U njima je zaposleno 35 ljudi, dvoje ima minimanu zaradu dok se ostale kreću od 55.000 dinara do dvostruko viših, zavisno od posla koji kolege obavljaju. Program se emituje na srpskom, mađarskom, hrvatskom i bunjevačkom jeziku.

Mediji u vlasništvu Stefanovića su deo organizacije ComNet koja ima 300 elektronskih medija. Stefanović je osnivač ovog poslovnog udruženja i potpredsednik.

Predstavnice SINOS pozvale su Stefanovića da se pridruži poslovnim udruženjima koja su najavila spremnost da osnuju poslodavačku organizaciju u medijskoj delatnosti koja bi bila partner sindikatima u socioekonomskom dijalogu radi potpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije jedini je sindikat koji je imao svog predstavnika u Radnoj grupi Vlade Srbije za izradu Medijske strategije, Radnoj grupi za izradu Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima  i u Radnoj grupi  za implementaciju Akcionog plana. SINOS insistira da se odredbe u ovim dokumentima koje se odnose na uspostavljanje dijaloga radi potpisivanja granskog kolektivnog ugovora dosledno primene.

Cilj SINOS-a je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi obezbedio bolju zaštitu i ekonomski položaj novinara i medijskih radnika. Ideja je da se u okviru budućeg granskog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike sačine posebni ugovori za javne servise, štampane medije, nacionalne i lokalne elektronske medije, portale i frilensere.

Namera je da se na ovaj način poboljšaju i zaštite već stečena prava zaposlenih u medijima, ali i da se  omogući svim novinarima i medijskim radnicima da budu obuhvaćeni pravima i obavezama iz kolektivnog ugovora.

SINOS se zalaže da se i u Srbiji primene evropski standardi u oblasti radnih prava medijskih radnika za šta ima podršku Udruženja novinara Srbije (UNS) i Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Poseta Televiziji Subotica organizovana je u okviru kampanje SINOS za sindikalno osnaživanje novinara i medijskih radnika koju podržava  IFJ  kroz  projekat UTU (Sindikati za sindikate) i Švedskim sindikatom novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi