Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pašalić o izveštavanju u slučaju Danke Ilić: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 04. 2024.

Izvor: RTS

Pašalić o izveštavanju u slučaju Danke Ilić: Žrtva i njena porodica se sekundarno viktimizuju

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je govoreći o izveštavanju pojedinih medija u slučaju ubijene devojčice Danke Ilić da se žrtva sekundarno viktimizuje, kao i njena porodica.

U praksi se pokazalo da je takvo izveštavanje više povredilo žrtvu, ako je preživela, njenu porodicu i građane, kaže Pašalić i ističe da je više puta apelovao da se tako ne izveštava, ali da nije bilo rezultata.

Dok policija traga za telom Danke Ilić, mnogo je onih koji su se obrukali. Osim ogromne tragedije koju je porodica doživela, morala je da se bori i sa monstruoznim izveštavanjem.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je gostujući u Jutarnjem programu da insistira na tome da se u takvim situacijama izveštava tako da javnost bude informisana, ali ne da se žrtva sekundarno viktimizuje, kao i njena porodica.

"U praksi se pokazalo da je takvo izveštavanje više povredilo žrtvu, ako je preživela, i svakako njenu porodicu, a mogu da kažem i građane. Senzacionalističko izveštavanje ima kontraefekat i ne vidim svrhu“, naveo je Pašalić.

Istakao je da je institucija Zaštitnika građana više puta apelovala da se ne izveštava na senzacionalistički način, ali da to nije dalo rezultata.

Približava se i godišnjicama masovnih ubistava u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju. Ove tragedije su, nažalost, obeležile celu generaciju školaraca.

Pašalić kaže da mora da se uzme u obzir da je posle masovnog ubistva počinilac imao veliku podršku na društvenim mrežama.

"Moramo da povedemo računa da nam se tako nešto ne bi ponovila. Virtuelni svet u kome deca borave dugo dovode do toga da razmišljaju na pogrešan način“, napomenuo je zaštitnik građana.

Prokomentarisao je i pitanje dece koja žive na ulici. Kaže da postoji evidencija samo onih koji se bave prosjačenjem.

"Bitno je da to oni ne mogu da rade sami, u najvećem broju slučajeva postoji neko ko organizuje tu decu, a oni su retko padali pod ruku zakona“, kaže Pašalić.

Prema njegovim rečima, mora da se vidi da li o deci koja žive na ulici ima ko da se brine, a ako nema, mora država da preuzme brigu o njemu.

Zaštitnik građana bi trebalo danas da predstavi Poseban izveštaj o sprovođenju inkluzivnog obrazovanja u Republici Srbiji.

Naglašava da je neophodno po tom pitanju da se razbiju predrasude.

"Uvek kada govorimo o tome zaboravljamo da tu spadaju i izrazito talentovana deca, kojima uobičajeni način nastave ne ispunjava potrebe, odnosno njima je dosadno u školi“, napomenuo je Pašalić.

Ceo razgovor sa Zoranom Pašalićem možete pogledati u videu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi