Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji se ne ukidaju već transformišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2013.

Izvor: Pregled, Beta

Mediji se ne ukidaju već transformišu

Nacrt zakona o javnom informisanju ne predviđa ukidanje medija koje finansiraju država, region ili lokalna samouprava, već njihovu transformaciju u pravcu privatizacije, izjavio je juče Aleksandar Gajević, član radne grupe koja radi na tom zakonu. „Potpuno delim strah onih koji su do sada imali prilike da se finansiraju iz budžeta i koji bi sada trebalo da pređu na nešto drugo, a ne da se nastavi kako je do sada bilo, jer ovo kao da je neko stečeno pravo, a stečenih prava u ovoj oblasti nema“, kazao je Gajević na skupu beogradskom u Medija centru.

 

Na panel diskusiji „Država i medijsko tržište“ Gajević je najavio da bi ovaj zakonski predlog trebalo da uđe u proceduru u drugoj polovini aprila. On je poručio da se treba detaljno pozabaviti time kako će se privatizacije odvijati i ko će biti vlasnici medija, jer, kako je naveo, tajkune ne interesuje preterano informisanje i novinarstvo, njih mnogo više interesuje politički pritisak. „Ovaj zakon predviđa nekoliko modaliteta kako se ta privatizacija može uspešno i uspešnije nego do sada urediti. Ne može ništa preko noći. Ja lično verujem u ovaj zakon i verujem u njegovu primenu“, kazao je Gajević.

On je naveo da nacrt zakona ima 156 članova, a da su tokom javnih rasprava kritike iznete na račun 20 zakonskih članova, što je kako je istakao, mali procenat.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović poručio je da je definisanje uloge države u medijima, centralno pitanje, ne samo medijskog sistema, već i celokupne slobode informisanja u Srbiji. „To je pitanje na kojem će ova vlada pokazati svoj odnos ne samo prema medijima, već prema slobodi izražavanja“, smatra Obradović.

On je ocenio da država učešćem u medijima stvara neravnopravne uslove za ostale učesnike u toj utakmici što ima posledicu, politički pritisak i uticaj na medije. Predsednik NUNS-a podsetio je i na analizu bivše predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, iz 2011. godine, koja je pokazala da pored vlasništva ili suvlasništva, država sa oko 40 odsto učestvuje i u marketinškim prihodima medija.

Udruženje novinara Srbije ocenilo je da zakonski predlog ide u dobrom pravcu, ali je zatražilo da se u njega uvedu i podaci o finansiranju iz inostranstva.

„Tražimo da u zakon uđe da, osim državne pomoći koju mediji dobijaju, bude jasno navedeno i kakvu pomoć u kom iznosu mediji dobijaju iz stranih izvora“, kazao je član Uprave UNS-a Vladimir Radomirović.  

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

22.03.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 10:15

DVB-T2 sistem ili Internet?

Umesto komentara - dopis MKI:

Postovane dame i gospodo, clanovi Ministarstva kulture i (javnog) informisana i Radne grupe,

U mom ranije iznetom misljenju napisao sam: "Ako je interes ono sto koristi pojedincu ili grupi, ako je javni interes isto sto i opsti ili kolektivni interes zajednice, tj. ono sto je dobro za drustvo kao celinu, i ako se jemci sloboda da se govorom, pisanjem ili na drugi nacin traze ili primaju informacije (clan 46. stav 1. Ustava RS), zasto onda "Ostvarivanje prava javnosti da bude informisana predstavlja javni interes u oblasti javnog informisanja"? (clan 12. stav 1. ovog nacrta). Cini mi se da unapredjenje kvaliteta javnog informisanja, ukljucujuci ustanovljavanje digitalne terestricke televizijske radio-difuzne mreze i sirokopojasnog interneta, predstavlja prvenstveni javni interes u danasnje vreme."

Posle citanja poslednjih tekstova "Nemačka odustaje od DTT-a?" i "Finansijska projekcija za DTT spektar", objavlenih na internet stranici Redakcije digitalnog programa Radiodifuzne ustanove Srbije (RTS), cini mi se da se ustanovljavanje digitalne terestricke televizijske radio-difuzne mreze u DVB-T2 sistemu moze staviti pod veliki znak pitanja.

S obziro da je Republička agencija za elektronske komunikacije dobila status posmatrača u BEREC-u (http://www.ratel.rs/informacije/novosti.234.html?article_id=1217), mislim da RATEL treba hitno da zamoli BEREC za misljene o pitanju daljeg rada na ustanovljavanju digitalne terestricke TV radio-difuzne mreze u DVB-T2 sistemu na teritoriji Srbije.

Iskreno,
Dejan Popovic

Beograd, 22. mart 2013.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi